Aune Laaksosen säätiön teokset palaavat Keravalle

Viimeiset kymmenen vuotta Tuusulassa lainassa olleet Aune Laaksosen Taidesäätiön taideteokset ja arkistoaineisto ovat palaamassa takaisin Keravalle. Keravan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 20.8. ottaa vastaan taidesäätiön lahjoituksen. Teoksia ei ole tarkoitus pitää vakan alla, vaan suuri osa niistä tulee koristamaan kaupungin julkisia rakennuksia ja kaupunkitilaa. Lisäksi kokoelmaa ja Aune Laaksosen mittavaa elämäntyötä tullaan esittelemään vuonna 2020 ja 2025 järjestettävissä suurnäyttelyissä. Talletussopimus Tuusulan kanssa on rauennut 6.8.2018.

”Haluan lausua koko Keravan puolesta suuren tyytyväisyyteni siitä, että tässä paljon julkistakin huomiota saaneessa asiassa on nyt päästy neuvotteluteitse lopputulokseen. Laaksosen säätiön teokset palaavat näin takaisin keravalaisten iloksi”, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Samuli Isola hehkuttaa.

Isola kiittää Aune Laaksosen Taidesäätiötä siitä, että se on ollut valmis keskustelemaan ja etsimään ratkaisuja kokoelmien palauttamiseksi Keravalle. ”Olemme yhdessä hakeneet ratkaisua, jossa keravalaiset ja taiteenystävät voittavat. Nyt monia mutkia sisältänyt korpivaellus on lopussa. Erityisesti on syytä nostaa ilolla esiin se, että tässä yhteydessä tulemme saamaan eri puolille Keravaa julkisia, korkeatasoisia veistoksia kaikkien keravalaisten iloksi. Niitähän ei ole viime vuosina juurikaan Keravalle pystytetty.”

Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaan kuuluu yli kaksituhatta taideteosta ja ne täydentävät luontevasti Keravan taidemuseon olemassa olevaa teosvalikoimaa. Pääkokoelma on kerätty vuosina 1971−2004 ja siihen kuuluu yli 1200 teosta Suomen johtavilta taiteilijoilta. Heistä mainittakoon vaikkapa Jorma Hautala, Reino Hietanen, Kuutti Lavonen, Pekka Kauhanen, Jarmo Mäkilä, Jaakko Niemelä, Pekka Pitkänen, Nina Terno ja Heikki Tuomela. Myöhemmin syntyneessä ja lähes yhtä suureksi kasvaneessa kakkoskokoelmassa on laaja kokonaisuus Helvi Tiisalan ja Eeva Tiisalan teoksia.

Aune Laaksonen (1927–2014) toimi pitkään nimeään kantavan säätiön puheenjohtajana ja keulakuvana. Historiallisen päätöksen teosten palauttamisesta Keravalle teki säätiön nykyinen hallitus, johon kuuluvat kuvanveistäjä Pertti Kukkonen (vpj.), asianajaja Lasse Laaksonen, valokuvataiteilija Timo Laaksonen (pj.) ja kuvanveistäjä Pekka Rytkönen. Aune Laaksosen Taidesäätiön on perustanut Keravan taide- ja kulttuuriyhdistys, joka päätti vuonna 1999 säätiöidä sirkusmarkkinoiden tuotolla hankkimansa taidekokoelman ja jatkaa sen täydentämistä. Nimivalinnalla yhdistys halusi muistaa tuolloin 70 vuotta täyttänyttä perustajajäsentään ja pitkäaikaista puheenjohtajaansa sekä hänen antaumuksellista toimintaansa taiteen puolestapuhujana, ”Kuvataiteen kummitätinä” ja Keravan taidemuseon johtajana ja perustajajäsenenä.

Lahjoitusasiakirja allekirjoitettiin 24.8.2018 Taide- ja museokeskus Sinkassa. Paikalla olivat Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu, Aune Laaksosen säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laaksonen  ja museopalvelujohtaja Arja Elovirta.

Aune Laaksonen ja Keravan taide- ja kulttuuriyhdistystä edeltäneen Kerava-seuran taidejaoston jäseniä Sirkusmarkkinoilla 1979. Aune Laaksonen kuvassa keskimmäisenä. Kuva Timo Laaksonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt