Hatuntekijän paja

Keravan työkeskus / Taiteilija Eliisa Sorvali / Keravan taidemuseo

Yhteisötaideprojekti Hatuntekijän paja on Keravan kaupungin työkeskuksen asiakkaiden ja taiteilija Eliisa Sorvalin löytöretki Liisan ihmeelliseen maailmaan.

Syyskuun alussa Liisa Ihmemaassa -näyttelyn avajaisissa esiteltiin yksi tyhjähkö huone. Syksyn edetessä tähän projektitilaan on valmistunut yhteisöllinen taideteos, jonka toteuttivat Keravan kaupungin työkeskuksen asiakkaat yhdessä taiteilija Eliisa Sorvalin kanssa.

Yhteisötaiteen lähtökohtana on yhteisö; taidetta tehdään yhteisön ehdoilla, sen jäsenten kanssa ja nimenomaan heitä varten. Tällä kertaa Liisa ihmemaassa -tarinan eriskummallinen hatuntekijä lainasi satumaisen aiheen työkeskuksen projektille. Projektin aikana työkeskuksessa on hulluteltu hattujen kanssa ja nyt näyttelyssä on esillä valmiit hatut sekä maaginen taikapeili, jonka edessä museovieras voi sovitella hattuja virtuaalisesti. Lisäksi työkeskuksen asiakkaat perehtyivät järjestelmäkameran käyttöön kuvaamalla toisensa hattuineen itse valitsemissaan miljöissä.

Työskentelyä ohjannut taiteilija Eliisa Sorvali kertoo: ”Työskentely yhteisötaiteilijana on ollut minulle antoisaa ja koko projektin ajan meillä on ollut positiivinen ja hyvä tunnelma. Työkeskuksen asiakkaat ovat ottaneet minut vastaan iloisesti ja olleet valtavan innostuneina mukana projektista. Onnistuneen projektin takana on hyvä yhteistyö työkeskuksen ja Sinkan kanssa!

Työkeskuksen näkökulmasta projektissa on kysymys myös TYHY- toiminnasta eli työhyvinvoinnista. Työkeskus järjestää toimintaa heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille työn viitekehyksessä. Työkeskuksen johtaja Hannu Minkkisen mukaan työkeskuksella on päästy irrottautumaan työstä ja sen rutiineista keskittymällä välillä johonkin muuhun kuin työhön. Minkkinen kertoo: ”On ollut kiehtovaa, että olemme päässeet luomaan oman näköisiä teoksia, jotka tulevat osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Tämä on näkynyt intensiivisenä paneutumisena projektiin, joka saavutti erittäin suuren suosion työkeskuksessa ja jää varmasti tekijöiden mieleen.”

Hatuntekijän paja on osa Keravan taidemuseolla tammikuussa 2018 käynnistynyttä hanketta Osallistava museo II Hyvinvointia taiteesta. Hankkeessa kartoitetaan Taide- ja museokeskus Sinkan ja Keravan sosiaali- ja perhepalveluiden välisiä yhteistyömahdollisuuksia ja testataan uudenlaisia asiakaslähtöisesti suunniteltuja museopalveluja. Hanketta rahoittaa Museovirasto ja Keravan kaupunki.

Hatuntekijän paja on esillä osana Keravan taidemuseon Liisa Ihmemaassa -näyttelyä 30.12. saakka.