Heikki W. Virolaisen Kalan ripustus Sampolan palvelukeskukseen.

Heikki W. Virolaisen Kala ui Sampolaan

Keravan Kanniston päiväkodin ulkoseinään hankittiin päiväkodin rakentamisen yhteydessä 1979 taideteos Heikki W. Virolaiselta. Suurikokoinen metallireliefi oli vuosien varrella likaantunut ja naarmuuntunut, joten teos kunnostettiin Keravan taidemuseon näyttelyyn Näkijöitten sukua – Alpo Jaakola ja Heikki W. Virolainen 2015. Kuntokartoitukseen otettiin mukaan päiväkodin lapset ja Operaatio Kalan yhteydessä lapset taiteilivat myös päiväkodin sisälle oman kala-aiheisen teoksensa. Kanniston päiväkodin jäätyä tyhjäksi Kala on etsinyt uutta kotia, joka löytyi lopulta Sampolan palvelukeskuksesta (Kultasepänkatu 7). Teosta voi nyt ihailla lähellä Sinkkaa sijaitsevan Sampolan ensimmäisen kerroksen ikkunoista, ennen kaupungin asiointipistettä.

Kookas kalaa esittävä reliefi on valmistettu teräksestä. Kirkkailla väreillä maalattu ja geometrisillä muodoilla leikittelevä veistos on hyvin tunnusomainen Heikki W. Virolaiselle. Hän teki useita kala-aiheisia teoksia, mutta aihetta tärkeämpää Virolaiselle oli muoto. Lukuisten eläinaiheisten teosten taustalla saattoi olla myös Virolaisen ajatus ihmisten ja eläinten yhteisestä kohtalosta. Keravalla on myös toinen Heikki W. Virolaisen julkinen taideteos, Saviolla, Klondyke-talon pihalla sijaitseva lasikuituveistos Maailman kaikki aseettomat rauhantekijät kruunataan Jumalan pojiksi (1972).

Kuvanveistäjä Heikki W. Virolainen (1936-2004) tunnetaan erityisesti 1960-luvun värikkäistä Kalevala-aiheisista teoksistaan. Teosofisen maailmankatsomuksen sisäistänyt Virolainen piti musiikkia ja abstraktia ilmaisua taiteen korkeimpina muotoina. Teosofian ja suomalaisen mytologian ohella Virolaista kiehtoivat mm. egyptiläinen taide ja varhaiset modernistit. Hän korosti intuitioon perustuvaa ilmaisua ja sekoitti omaperäisissä teoksissaan esittäviä-, abstrakteja- ja geometrisiä elementtejä. Puhtaat muodot olivat Virolaisen näkemyksen mukaan kuin musiikkia, ne helisevät samaan tahtiin ihmisen korkeimpien henkisten osien kanssa. Tällä korkeimmalla tasolla ihminen on yhtä kaiken elävän kanssa. Heikki W. Virolaiselle myönnettiin Valtion taidepalkinto 1969, Pro Finlandia -mitali 1994 ja taiteen Suomi-palkinto 1995.

Heikki W. Virolainen, Kala, 1979, teräs, 170 x  220 x 17 cm, Keravan taidemuseo. Kuva Pekka Elomaa, Keravan taidemuseo

 

 

 

 

 

 

Heikki W. Virolainen, Kala, 1979, maalattu teräs, 121 x 170 cm
Sampolan palvelukeskus, Kultasepänkatu 7, Kerava

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt