Heikkilän kotiseutumuseo

Heikkilän kotiseutumuseon kesä 2020

Heikkilän kotiseutumuseo on avoinna kesällä 17.6.–15.8. keskiviikosta lauantaihin klo 10–15. Kotiseutumuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Museon vitriiniin on koottu pienoisnäyttely Suutari pysyköön lestissään. Esillä on suutari Kaarlo Laakson, Kalle Laaksosen ja Alina Dufvan käyttämiä lestejä, joista saapaslestit lienevät näyttävimpiä. Museon kokoelmista on löytynyt myös kuva Kaarlo Laakson Molanderin mäellä sijainneesta verstaasta sekä vuonna 1959 työnsä lopettaneesta Alinasta Singer-ompelukoneineen. Mitenköhän on, pysyikö Alina Dufva sukupuolensa määräämässä lestissään.

Asiakasmäärä sisätiloissa on rajattu tänä kesänä viiteen henkilöön ja lasten leikkihuone on pois käytöstä. Päärakennuksen sisäänkäynnin luona on käsidesiautomaatti ja kädet voi pestä wc-tiloissa, jotka löytyvät päärakennuksen pihapiirissä sijaitsevasta renkituvasta.


Heikkilän kotiseutumuseo pihapiireineen kertoo entisajan maaseutuelämästä ja tarjoaa rauhaisan keitaan keskellä kaupunkia. Tilalla on viljelty maata 1500-luvulta 1920-luvulle saakka. Paritupatyyppinen päärakennus on peräisin 1700-luvun lopulta, jolloin päätila jaettiin kahtia ja syntyi Ylä-Heikkilän maakirjatalo. Alkuperäiseen pihapiiriin kuuluvat lisäksi aitta ja renkitupa sekä hiukan kauempana sijaitseva muonamiehen mökki.

Vuonna 1921 päärakennus muutettiin kolmen asunnon vuokrataloksi, jossa asusteli muun muassa Keravan Puuteollisuuden työntekijöitä. Asuipa siellä Keravalla 1930-luvulla koulua käynyt Niilo Tarvajärvikin, josta tuli myöhemmin tunnettu tv-persoona. Sotien jälkeen taloon asettui Hemmerin perhe, jonka tytär Sirkka-Liisa alkoi ajaa rapistumassa olleen tilan muuttamista museoksi.

Keravan kaupunki osti tilan kotiseutumuseoksi vuonna 1955. Vapaaehtoiset keravalaiset pyörittivät museon toimintaa ja pitivät museoaluetta kunnossa. Esineistön lisäksi alueelle siirrettiin kaksi aittaa, ratasliiteri, sikala-lampola, lato, paja ja maakellari. Museon vapaaehtoisena hoitajana toimi Kerava-Seuran aktiivi Martti Saaristo. Vuonna 1986 museon hoito siirtyi kaupungin vastuulle.

Vanhat rakennukset ja kotiseutuaktiivien lahjoittama esineistö ovat keravalaisten rakentama esitys menneestä elämänpiiristä. Kaikkiaan alueella on 14 erikokoista rakennusta, joista suurin osa on nykyään suljettuja. Päärakennuksessa pääsee kuitenkin kurkistamaan, miltä varakkaan talonpoikaistalon elämänpiiri on 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa saattanut näyttää.

Heikkilän vehreään pihapiiriin voi tutustua vapaasti ja museoalueen rakennusten edustalla on kylttejä, joissa kerrotaan rakennusten historiasta.


HEIKKILÄN KOTISEUTUMUSEO
Museopolku 1, Kerava

Avoinna kesällä 17.6.–15.8.2020

ke–la klo 10–15
Keravan päivänä su 14.6.2020 klo 10–15
Suljettu juhannuksena 18.–20.6.2020

Ilmainen sisäänpääsy.

Heikkilän päärakennus ei ole esteetön: rakennukseen vie puiset portaat ja huoneiden välillä on kynnyksiä.

Video-opastus Heikkilään Vimeossa: Video-opastus Heikkilän kotiseutumuseoon

KESÄJUMPPAA HEIKKILÄSSÄ
Kuntosali Forever Kerava järjestää 1.6.–31.7. jumppia kotiseutumuseon pihapiirissä ma–to klo 18. Rajoitettu määrä ilmaisia paikkoja. Ilmoittautuminen etukäteen Forever Keravan vastaanotossa, joka on avoinna ma–ti 16–19 ja to 9–12, puh. 09 584 00110.
Lisätietoja: Kesäjumppaa Heikkilän kotiseutumuseolla


HEIKKILÄ LOCAL HISTORY MUSEUM
Museopolku 1, Kerava

The Heikkilä Local History Museum’s interior exhibition in the main building presents us with typical living conditions in a well-to-do peasant home from the mid-19th century up to the 1930s. The Museum gardens are open to self-led exploration throughout the year.

Open in the summer 17.6.–15.8.2020
Wed-Sat 10am–3pm
Sun 14.6. 10am–3pm
Closed 18.–20.6.2020
Free admission

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt