ORNO – Valaisinmuotoilua

Kirja suomalaisen valaisinmuotoilun historiasta

ORNO – Valaisinmuotoilua

Keravan museon näyttely ORNO – Valo ja muoto on esillä Sinkassa 18.5.-25.8.2019. Näyttelyyn liittyy myös uutuusjulkaisu, joka on nyt myynnissä Sinkassa!

Muotoiluhistorian tutkijoiden kirjoittama ORNO – Valaisinmuotoilua -teos kertoo merkittävän suomalaisen valaisintehtaan vaiheista, mutta ennen kaikkea se kertoo suomalaisen valaisinmuotoilun historiasta, muotoilijoista ja valaisinmallistoista.

Orno oli valaisinyritys, joka perustettiin Helsingissä vuonna 1921. Yritys rakennutti tehtaan Keravalle vuonna 1937. Orno lopetti toimintansa vuonna 2001. Kirja kertoo pienen taidetakomon kehityksestä merkittäväksi designvalaisimien valmistajaksi.

Yrityksen valaisimia suunnittelivat varhaisimpina aikoina muiden muassa Gunilla Jung ja Gunnel Nyman. 1940-luvun lopulta aina 1960-luvulle Ornon keskeisimmät muotoilijat olivat Lisa Johansson-Pape ja Yki Nummi. Myös Heikki Turunen sekä moni muu suomalaisen muotoilun merkittävä nimi teki töitä Ornolle.

Teoksessa tarkastellaan valaisinta design-esineenä ja muotoilun muutosta tyylikausien, yhteiskunnallisen tilanteen, teollisen ja teknisen kehityksen sekä uusien materiaalien myötä. Runsaasti kuvitettu kirja sisältää kuvia paitsi valaisimista myös mainoksista, luonnospiirustuksista, näyttelyistä ja messuilta sekä interiööreistä joissa valaistus on osa sisustusta.

Julkaisu on myynnissä Sinkan museokaupassa hintaan 32 €.

 

 

 

 

 

 

 

ORNO – Valaisinmuotoilua
Leena Karttunen, Juri Mykkänen, Hannele Nyman
Graafinen suunnittelu: Marjaana Virta
Julkaisija: Siltala, Helsinki 2019