Kuuleeko Kerava?

Kuuleeko Kerava?
Hallå Kervo?

Kollektiivinen ympäristötaideteos Kuuleeko Kerava? levittäytyy Keravan kaupunkikuvaan. Kuvataiteilija Kalle Hammin keravalaisten kanssa tekemä teos merkitsee kartalle reitin, joka nostaa esiin merkityksellisiä paikkoja. Reitti kulkee luonnonhelmasta aivan ydinkeskustaan ja lähiöihin. Kartta kulkee arkisissa maisemissa, jotka ovat olleet osallistujien henkilökohtaisen muiston tai elämyksen näyttämönä.

Kuuleeko Kerava? toteutettiin haastattelemalla ja keräämällä ajatuksia eri-ikäisiltä ja erikielisiltä keravalaisilta. Kaikkiaan vastauksia tuli 165 kappaletta, joista teokseen valittiin 15 paikkaa ja tarinaa. Osa tarinoista liittyi samoihin kohteisiin, suuri osa johdatti kotiin. Osumia keräsivät erityisesti keskusta, rautatieasema, puistot ja virkistysalueet, koulut sekä kirjasto ja museot.

Tarinat merkittiin kaupungille emalisin kyltein, joissa ne on sekä suomeksi että haastatellun omalla äidinkielellä, kuten thaiksi, espanjaksi, venäjäksi, latviaksi ja kiinaksi. Tarinat ja paikat löytyvät kylttien lisäksi myös Kuuleeko Kerava? julkaisusta. Sen avulla voi Keravaan tutustua toisin silmin. Henkilökohtaisten muistojen tai tarinoiden ohella julkaisussa on avattu myös keravalaisen maiseman historiaa lyhyin kertomuksin.

Kuuleeko Kerava? teos antaa mahdollisuuden tarkastella merkityksellisiä paikkoja henkilökohtaisesta näkökulmasta. Millaiset asiat oikeastaan tekevät kaupungista ja kaupunkitilasta merkityksellisen? Miten virallinen kartta tärkeistä kaupunkikohteista eroaa kaupunkilaisten omakseen ottamista paikoista? Miltä oma merkityksellisten paikkojen kartta näyttäisi?

Kuuleeko Kerava? toteutettiin osana Kalle Hammin Vieraalla maalla näyttelyä, joka on esillä Keravan taidemuseossa 13.9.–2.11.2014.  Kuuleeko Kerava? on tehty yhteistyössä Keravan taidemuseon ja Keravan museon kanssa. Teos on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta ja Svenska Kulturfondenilta.

Julkaisu on myynnissä Taide- ja museokeskus Sinkan verkkokaupassa.
Lataa pdf tästä: Kartta Kuuleeko Kerava