elina_juopperi_raanuja_teokseen_perinto

Lahjoita raanu taideteokseen

Anna raanullesi uusi elämä Elina Juopperin Perintö-taideteoksen osana!

Kuvataiteilija Elina Juopperin Perintö-teoksessa kohtaa kaksi perintöä: suomalaiset raanut ja minimalismi. Juopperin vuodesta 2011 kokoama teos koostuu vanhoista raanuista, joita taiteilija on pinonnut neliömäiseksi kasaksi. Kun teos joskus valmistuu se tulee olemaan 1,8 m x 1,8 m x 1,8 m kokoinen kuutio. Teoksen idea ja mittasuhteet viittaavat Tony Smithin vuonna 1962 tekemään minimalistiseen Die-veistokseen, jonka sivujen mitan määritti taiteilijan oma pituus.

Juopperi on kerännyt teokseensa satoja raanuja lahjoituksina, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Jos sinun kaapissasi lojuu unohdettu raanu, anna sille uusi elämä taideteoksen osana. – Omalta osaltani olen halunnut koota raanuja ennen kuin ne päätyvät jätelavoille, kertoo Juopperi.Tällä teoksella haluankin kysyä, mikä on raanun mukana oleva perintö tänä päivänä ja miten siihen suhtaudutaan.

Juopperin Perintö-teoksessa raanut säilyvät kokonaisina, niitä ei pilkota eikä työstetä millään tavalla. Myös huonokuntoiset raanut kelpaavat. Kaikki lahjoitukset otetaan vastaan ja lahjoittajat saavat nimensä mesenaatti-kylttiin.

Perintö-teos on esillä Sinkassa Näkyväksi neulottu -näyttelyssä 26.11.-19.3.2017. Raanulahjoituksia otetaan vastaan koko näyttelyn ajan. Teoksen muodostumista voi seurata ”Raanu raanu”-facebook-sivustolla.

Elina Juopperi pinkkasi raanuja Sinkassa viikon ennen Näkyväksi neulottu -näyttelyn avautumista. Alla nopea dokumentaatio hitaasta prosessista.