MadC Installation at Sinkka | Taide- ja museokeskus (Kerava Art Museum) on August 03, 2017 in Kerava, Finland. Photo:  Marco Prosch

MadC maalasi Sinkan julkisivun

Maailmalla mainetta niittänyt saksalainen MadC eli Claudia Walde (s.1980) on maalannut Taide- ja museokeskus Sinkan julkisivuun kaksi suurta abstraktia teosta. Kuulaista värikerroksista rakentuvat maalaukset ammentavat katukalligrafian perinteestä, mutta lähenevät nykytaiteen abstraktia kielioppia. Rytmi on kiihkeä, värit iskeviä tai akvarellimaisen läpikuultavia, kalligrafiset elementit kuin siveltimellä vedettyjä. Teokset valmistuivat elokuussa 2017 juhlistamaan Sinkan 5-vuotista taivalta.

Miehisessä graffitin ja katutaiteen kentässä MadC on harvinainen poikkeus, kollegojensa ihailema mestari, joka hallitsee tekniikan ja tuntee materiaalinsa. Tyylillisesti hän asettuu graffitin pohjalta kasvavaan post graffiti -suuntauksen piiriin. Vaikka suurin osa MadC:n teoksista on nykyään tilaustöitä, hänen sydämensä sykkii katujen vapaalle taiteelle, jota hänkin edelleen tekee.

MadC on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, mutta hänen juurensa ovat syvällä graffititaiteen kentässä. Katu on ollut hänen galleriansa 16-vuotiaasta lähtien. Claudia Walde syntyi Itä-Saksassa ja kasvoi Etiopiassa, missä hänen isänsä työskenteli maatalousinsinöörinä. Perheen palattua Saksaan tarmokas tyttö tunsi itsensä ulkopuoliseksi. Syntyi MadC, hullu Claudia, niin kuin häntä oli pienenä kutsuttu.

Vuosien varrella ilmaisu on syventynyt ja maalausten mittakaava muuttunut. Berliinin ja Hallen välissä kulkevaa junarataa reunustaa tiettävästi suurin yhden taiteilijan maalaama muraali. Seitsemänsadan neliömetrin kokoisen työn tekemiseen MadC:ltä kului neljä kuukautta. Parisataa neliötä pienempi työ valmistui Leipzigin vanhan messutalon seinään vuonna 2013. Nykyään hänen maalaamiin rakennuksiin voi Euroopan lisäksi törmätä ainakin Aasiassa ja eri puolilla Amerikan mannerta.