Miljoonan puun talkoot Keravalla 19.-20.9.

Keravan kaupunki ja Taide- ja museokeskus Sinkka osallistuvat Miljoonan puun talkoisiin 19.-20. syyskuuta, jolloin Sinkan edessä jaetaan taimia istutettavaksi joko kaupungin valitsemille istutuspaikoille tai omalle pihalle tai mökille. Tule mukaan talkoisiin ja hae sekä istuta oma taimi!

Kuusen, männyn, koivun ja tammen taimia jaetaan Taide- ja museokeskus Sinkan edessä sekä lauantaina että sunnuntaina klo 11-15.30. Taimista voi valita mieleisensä ja taimia jaetaan niin kauan kuin niitä riittää. Jakopaikalla olevaan vieraskirjaan voi kirjata oman nimen, valitun taimen ja tulevan istutuspaikan lisäksi kenelle tai mille taimen haluaa omistaa. Taimea haettaessa, mukaan kannattaa ottaa pieni muovipussi, astia tai muutama sivu sanomalehteä taimen kuljettamista varten, sillä taimet jaetaan ilman ruukkua.

Kaupungin valitsemat istutuspaikat ovat Kurjenmetsän alue Kalevassa sekä Jokilaakso tulevalla asuntomessualueella Keravanjoen ympäristössä. Kurjenmetsään ja Jokilaaksoon taimet istutetaan talkooviikonlopun aikana, ja kaupungin puutarhurit ovat sekä lauantaina että sunnuntaina auttamassa istuttamisessa molemmilla istutuspaikoilla klo 12-16.

”Jokilaaksossa taimet istutetaan tulevalle asuntomessualueelle, jossa on varattu erityinen alue tammen taimille. Talkoisiin osallistumalla asukkailla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä rakentamaan tulevaa messualuetta yhdessä kaupungin kanssa”, kertoo Keravan kaupungin kaupunginpuutarhuri Mari Kosonen. ”Kurjenmetsässä on mahdollisuus istuttaa männyn taimia kuivaan ylärinteeseen ja muita metsätaimia rehevimpiin kasvupaikkoihin metsätöiden jälkeen uutta puustoa tarvitsevalle alueelle.”

Kaupungin istutuspaikoilla tarvitsee istuttamista varten mukaan ainoastaan istutettavan taimen. Kaupungin istutuspaikkojen lisäksi taimen voi istuttaa myös omalle pihalle tai mökille.

”Ohjeet omatoimista istuttamista varten löytyvät taimen mukana jaettavasta taimikortista. On kuitenkin hyvä muistaa, että puita ei saa istuttaa taloyhtiön tai kiinteistön pihaan ilman lupaa. Lupaa istuttamista varten voi etukäteen kysyä kiinteistön omistajalta”, Kosonen jatkaa.

Sekä taimia jaettaessa että molemmilla istutuspaikoilla noudatetaan THL:n ohjeita tapahtumien järjestämisessä. Osallistujia pyydetään huolehtimaan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä osallistumaan tapahtumaan ainoastaan terveenä.

Miljoonan puun talkoot käynnistyivät syksyllä 2019, ja taimia on jaettu Taide- ja museokeskus Sinkan lisäksi Kiasman, EMMAn ja Serlachius-museoiden toimesta. Miljoonan puun talkoiden ajatuksena on ilmaisia puuntaimia jakamalla kannustaa jokaista ihmistä luomaan vehreämpää ympäristöä. Talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project -kokonaisuus, joka jokamiehenoikeudesta inspiroituneena nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta suomalaiseen kulttuurin, arvoihin ja identiteettiin. Taimet projektiin tulevat Harviala Oy:ltä, Suomen vanhimmalta taimitarhalta.

Kuva: Ida Enegren