Mythologia_Fennica

Näkijöitten sukua toi Keravan taidemuseoille Helmi-palkinnon

Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta on ottanut vastaan Kalevalaisen Kulttuurin Liiton Kalevalan Helmi ’16 -tunnustuksen ja Louhen kuvalla koristellun pronssisen Mythologia Fennica -mitalin. Tunnustuspalkinto luovutettiin Helsingissä Palmusunnuntaina järjestettyjen Mytologian päivien yhteydessä. Vuodesta 2009 jaettu tunnustus myönnetään henkilölle, joka omalla työllään on edistänyt kalevalaisen kulttuurin ja myyttisen taiteen asiaa.

Elovirralle ja Keravan taidemuseolle palkinto tuli Alpo Jaakolan maalauksista ja Heikki W. Virolaisen veistoksista koostuneen Näkijöitten sukua -näyttelyn ansiosta. Luovutuspuheessaan Kalevalaisen kulttuurin liiton puheenjohtaja Seppo Huunonen luonnehti Taide- ja museokeskus Sinkassa esillä ollutta näyttelyä poikkeuksellisen hienoksi kokonaisuudeksi, jossa elämystieto yhdistyi syvälliseen mytologian tajuun.

Helmi-palkinto kunnioittaa Helsingin kaupunginmuseon johtajana toimineen kansatieteilijä Helmi Helmisen (1905–1976) elämäntyötä. Useita kansatieteellisiä julkaisuja kirjoittaneen Helmisen mielestä ihminen voi saada kyvyn lukea Kalevalaa niin, että aito ja vähemmän tärkeä erkaantuvat toisistaan. Vasta silloin myytistä tulee aito ja elävä.

Mythologia Fennica –mitalin aiheena on Louhi, joka Päivän päästö -runossa muuttuu haukasta kyyhkyseksi. Mitalin on suunnitellut elokuvaohjaaja, kuvanveistäjä Seppo Huunonen vuonna 1985.