OLEK_ja_avustajia_slider

Our Pink House – Kokonainen rakennus verhotaan pinkkiin virkkauskuosiin

Keravan taidemuseo toi virkkaajatähden Suomeen

New Yorkissa asuva OLEK (s. 1978, Agata Oleksiak, Puola) tunnetaan virkkauksin verhoilluista veistoksista, junista, autoista, polkupyöristä ja kokonaisista taloista. Hänen teoksissaan on voimakas yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus. New Delhissä hän verhoili asunnottomien yömajan kolkon metallipinnan kirkkaanvärisin virkkauksin, jotka toteutettiin yhdessä vapaaehtoisten ja talossa asuvien naisten kanssa. Keravalla hän kutsuu ihmiset virkkaamaan toivon ja unelmien taloa.

Keravan aseman läheisyydessä sijaitseva Galleria Allin rakennus verhoillaan pinkillä virkkauskuosilla piipusta kivijalkaan. Alun perin tämä 1900-luvun alussa rakennettu talo oli Karl Jacob Svenskin (1883–1968) koti. Talvisodan aikana perhe pakeni pihalle osuneita pommeja, mutta pois heidän ei tarvinnut muuttaa. Vuonna 2015 yli 21 miljoonaa ihmistä pakeni sodan jaloista ja joutui jättämään kotinsa.

Keravalla toteutettavan väliaikaisen yhteisöllisen ympäristötaideteoksen juuret ovat Avestan pikkukaupungissa toteutetussa näyttelykokonaisuudessa, jossa Olek työskenteli Syyriasta ja Ukrainasta paenneiden naisten kanssa. Vanhassa metallinjalostamossa sijaitsevan Verket-museon näyttelyyn he kutoivat kaksi huonetta käsittävän talon. Naisten sotakokemuksia kuunneltuaan taiteilija päätti tehdä sodan arkiset tuskat näkyviksi ja räjäytti huoneista toisen. Pinkkin talon idea kasvoi näistä raunioista.

  • Elämme haasteellisia aikoja, maailma on täynnä konflikteja, sotaa ja ympäristökatastrofeja. Haluan kuitenkin ajatella maailmaa lempeydellä, Olek sanoo ja kertoo pinkin värin olevan toivon vertauskuva. Se on myös väri, jota ei löydy yhdenkään valtion lipusta.

Avestaan ja Keravalle samoihin aikoihin valmistuva Our Pink House on paremman tulevaisuuden ja suvaitsevaisuuden symboli, joka samalla kunnioittaa naisten niin monesti näkymättömäksi jäävää työtä. Kolmen viikon aikana tarkoituksena on virkata lähes neljäsataa aloittelijankin käsissä syntyvää helppoa ruutuvirkkauskuviota. Galleria Allin ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille 11.–13.8. klo 10–17 ja turboviikoilla 15.–19.8. klo 9–20 ja 20.8. klo 10–17.  Työn pystytys alkaa näillä näkymin 23.8. ja yhteisötaideteoksen avajaisia juhlistetaan avoimella puutarhajuhlalla su 28.8. klo 14-16.

  • Pieni vaaleanpunainen talo ei ole vain taideteos, vaan matka, joka kuljetaan yhdessä projektiin osallistuvien ihmisten kanssa. Siinä on kysymys kohtaamisesta, jakamisesta, toinen toistemme auttamisesta, Olek selittää: – Olemme niin kuin silmukat kudoksessa, yhdessä vahvempia. Jos yksi silmukka karkaa, koko rakenne pettää.

Mukaan on saatu suuri joukko tukijoita ja vapaaehtoisia aina maahanmuuttajien kanssa töitä tekevistä yksiköistä Keravan opistoon, Keravan käsintaitajiin ja paikallisiin yhdistysaktiiveihin. Mukana on myös vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstään odottavia pakolaisnaisia. Keravan taidemuseon tuottamaa hanketta ovat tukeneet Museovirasto, Keravan Taidemuseon ystävät ry, Keravan seurakunta, Savion Kirjapaino Oy, Keravalla toimiva Prym Consumer Finland ja Red Heart, USA.  Kaikki he allekirjoittavat taiteilijan toiveen:  – Everybody shoud have a home.

Our Pink House liittyy Taide- ja museokeskus Sinkassa marraskuun lopulla avautuvaan, lankapohjaisia taideteoksia esittelevään Näkyväksi neulottu -näyttelyyn. Mikäli säät sallivat Our Pink House on esillä Keravan asema-aukiolla näyttelyn avautumiseen saakka.

Galleria Alli: Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava

Olekin kotisivu: oleknyc.com