Presidentti Tarja Halonen onnitteli Keravaa

Taide- ja museokeskus Sinkassa on avautunut Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaa esittelevä näyttely. Näyttelyssä kuljetaan Veikko Vionojan maalaismaisemista Rafael Wardin ja muiden väristä voimansa ammentavien taiteilijoiden kautta Suomen rakastetuimpien graafikoiden koskettaviin kuviin. Aikajänne ulottuu Onni Ojan 1930-luvun piirroksista Esa Riipan, Hannu Hyrskeen ja Inari Krohnin tuoreisiin teoksiin.

Näyttelyn avasi presidentti Tarja Halonen, jonka mukaan ”Rolando Pieraccini ei ole vain suuri synnyinmaansa Italian taiteen ihailija ja keräilijä, vaan hänen rakkautensa kohde on myös suomalainen taide.”

Pieraccinin ensimmäisiin yhteistyökumppaneihin kuului Veikko Vionoja, jonka teoksia on Pieraccinin ansiosta päätynyt myös Uffizin gallerian kokoelmiin. Villa Cattanin hengetär ja monet muut Vionojan työt syntyivät Italian innoittamina. Vionojan lisäksi moni muukin suomalainen taiteilija on matkustanut Italiaan vedostamaan grafiikanlehtiään taitaviksi tunnettujen italialaisten ammattilaisten kanssa.

Näyttely on saanut nimekseen Kuvan kosketus. Museonjohtaja Arja Elovirran mukaan nimi viittaa taiteen kykyyn koskettaa, mutta sillä on toinenkin sisältö. ”Se viittaa grafiikan vedostusprosessiin, jossa laatalle tai muulle painopinnalle tehty kuva painuu paperille ja tekee sen näkyväksi.”

Ei ole aivan sattuma, että näyttelyn avaajaksi valikoitui juuri presidentti Halonen. Lahjoitusidean siemen kylvettiin syksyllä 2016, kun presidentti vieraili Keravan taidemuseon ystävien 10-vuotisjuhlissa. ”Tilaisuuden jälkeen ystäväyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Sahrman heitti meille haasteen. Presidentin lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen oli kertonut erään kokoelman etsivän kotia”, Elovirta selventää.

Kokoelmaa oli tarjottu muuallekin, mutta Keravalla asia eteni italialaiseen temperamenttiin sopivalla ripeydellä. ”Omasta ja kaupunkilaisten puolesta haluan kiittää Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontua, nyt jo eläkkeelle siirtynyttä vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Pertti Rantasta sekä kaupungin poliittista johtoa ennakkoluulottomasta ja ripeästä toiminnasta”, Elovirta hehkuttaa.

Presidentti Halonen viihtyi näyttelyssä pitkään ja kertoi, että hänen omilla seinillään on aika monen Pieraccini-kokoelmaan kuuluvan taiteilijan töitä. Hänestä Rolando ja Siv Pieraccinin rakkaat teokset ovat löytäneet hienon kodin Keravalta. ”Uskon, että Kerava tulee jatkossakin sekä maantieteellisen asemansa ja ennen kaikkea aidon innostuksensa johdosta olemaan huomionarvoinen osa suomalaista taide-elämää”, hän sanoi avajaispuheensa päätteeksi.

Lauantaina 19.1. tohtori Erkki Anttonen johdattaa kuulijat lahjoituskokoelmaan klo 14 alkavalla näyttelykierroksella. Kokoelman taiteilijat tulevat myös kertomaan taiteestaan luentosarjan merkeissä. Taiteeni tarina -sarjan aloittaa Marjatta Hanhijoki 23.1., jonka jälkeen vuorossa ovat Esa Riippa 20.2., Hannu Hyrske 20.3. ja Inari Krohn 10.4. klo 17.30.

Kuvan kosketus – Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma, 13.1.─5.5.2019.

Kuvan kosketus -näyttelyn avajaiset. Etualalla presidentti Tarja Halonen, tohtori Pentti Arajärvi ja kaupunginjohtaja Kirsi Rontu. Museonjohtaja Arja Elovirta toivottaa avajaisvieraat tervetulleeksi. Kuva Jore Puusa.

Kuvan kosketus -näyttelyn avajaiset. Etualalla tohtori Pentti Arajärvi, presidentti Tarja Halonen ja kaupunginjohtaja Kirsi Rontu. Museonjohtaja Arja Elovirta toivottaa avajaisvieraat tervetulleeksi. Kuva Jore Puusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Presidentti Tarja Halonen avasi Kuvan kosketus -näyttelyn. Kuva Jore Puusa.

Presidentti Tarja Halonen avasi Kuvan kosketus -näyttelyn. Kuva Jore Puusa.