Sinkan supervuosi alkanut

Sinkan näyttelyissä muotoilua, taikaa ja supertähtiä

Sinkan tämän vuoden ohjelmistossa on kolme kovaa näyttelyä. Vuosi on alkanut sisustusarkkitehtina ja huonekalumuotoilijana tunnetun Olof Ottelinin elämän ja tuotannon esittelyllä. Kesän kuumin tapaus on Leipzigin uuden koulukunnan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan Neo Rauchin ja Rosa Loyn maalausten ensiesittely Suomessa. Syksyllä Sinkka täyttyy magiasta, kun tilan valtaavat itsestään liikkuvat kasvit ja ulospääsyä etsivät kummitukset.

Sisustusvinkkejä, värejä ja pehmeitä puisia muotoja
1.2.–16.4.2023
Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija

Olof Ottelin (1917–1971) on yksi modernin huonekalumuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin unohdetuista suuruuksista. Sinkan näyttely ja siihen liittyvä Arkkitehtuurimuseon kustantama julkaisu piirtävät kuvan lahjakkaasta, ihmisläheisestä ja leikkisästä muotoilijasta, jonka Duetto-sohva, Status-tuoli ja Rusetti-leikkipalikat kuuluvat klassikkoesineiden sarjaan siinä missä Aalto-maljakko tai Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli. Pehmeälinjaiset ja kauniit huonekalut on muotoiltu puusta, joka oli Ottelinin rakkain ja ainoa hänen huonekalujen rungoissa käyttämänsä materiaali.

Julkisten tilojen lisäksi Ottelin suunnitteli kotien sisustuksia sotien jälkeisenä aikana, jolloin suomalaiset vasta opettelivat sisustamaan. Aikalaisille hän oli tuttu radio- ja televisiopersoonana, joka tarjosi hyödyllisiä sisustusvinkkejä suomalaisiin koteihin. Elämäntyönsä Ottelin teki Stockmannin sisustusosastojen taiteellisena johtajana ja Keravan Puusepäntehtaan pääsuunnittelijana.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Olof Ottelinin tuotantoa esittelevä teos Olof Ottelin. Sisustusarkkitehdin muoto – En inredningsarkitekt tar form (Arkkitehtuurimuseo 2023). Teos on ensimmäinen tutkimustietoon perustuva esitys Ottelinin urasta ja elämästä. Julkaisun ovat toimittaneet tutkijatohtori Laura Berger ja näyttelyn kuraattori, graafinen muotoilija Päivi Helander. Näyttelyn yhteistyökumppanina on toiminut Janne Ylönen / Fasetti Oy.

Neo Rauch ensimmäistä kertaa Suomessa
6.5.–20.8.2023
Rosa Loy & Neo Rauch: Das Alte Land

Neo Rauch (s. 1960) kuuluu entisen Itä-Saksan puolelta taidemaailman parrasvaloihin ponnahtaneen maalaripolven kärkinimiin. Hänen maalaustensa tarinat ovat kuin outoja unikuvia tai kollektiivisesta alitajunnasta nousevia arkkityyppisiä näkyjä. Rauchin teoksia on nähty arvostetuissa eurooppalaisissa, aasialaisissa ja yhdysvaltalaisissa museoissa ja gallerioissa aina Guggenheimia ja MoMaa myöten.

Kesällä Neo Rauchin teoksia on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa, kun Rauch saapuu Sinkkaan yhdessä taiteilijavaimonsa Rosa Loyn (s. 1958) kanssa.

Taiteilijapariskunnan yhteisnäyttely on saanut nimekseen Das Alte Land – Ikiaikainen maa. Taiteilijat ammentavat aiheensa henkilökohtaisista kokemuksista, mutta myös Saksin alueen pitkästä historiasta. Tämä maa ”on uurteinen, arpinen ja kolhiintunut, mutta myös luovilla energioilla ja impulsseilla siunattu. Tämä seutu on työskentelymme lähde ja raaka-ainevarasto, jonka syvissä maakerrostumissa haarautuvat sukujemme tarinat. Maa vaikuttaa meihin ja me maahan”, kuten Neo Rauch kirjoittaa.

Näyttely on myös kunnianosoitus rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle. Maa ja ystävyys ovat läsnä myös triviaalimmalla tasolla: Neo Rauch varttui Leipzigin lähellä sijaitsevassa Ascherslebenissä, joka on Keravan ystävyyskaupunki. Näyttelyn ovat koonneet kuraattori Ritva Röminger-Czako ja museopalvelujohtaja Arja Elovirta.

Meet the artists
Saturday 6.5. at 1 PM, artists Neo Rauch and Rosa Loy talk about their art with curator Ritva Röminger-Czako

Huom! Opasvaraukset kannattaa tehdä ajoissa:
sinkka@kerava.fi | 040 318 4300

Poikkeuksellista taikaa syksyyn
9.9.2023–7.1.2024
Taikaa!
Tobias Dostal, Etienne Saglio, Antoine Terrieux, Juhana Moisander, Taneli Rautiainen, Hans Rosenström, et al.

Taikaa!-näyttelyn taiteilijat ovat kansainvälisiä taiteen ja taikuuden ammattilaisia, jotka tuovat museoon jotain ennennäkemätöntä ja ihmeellistä. Hetkeksi todellisuuden rajat haalistuvat ja syntyy voimakas ja määrittelemätön tunne, jota voisi kutsua maagiseksi. Näyttelyn hienovaraiset ja runolliset teokset horjuttavat uskoa arkihavaintoomme ja vievät meidät matkalle ihmeen, mielikuvituksen ja taikuuden maailmaan.

Näyttelyyn kuuluu live-esityksiä, joiden välillä taikaesityksiä voi kokea virtuaalitekniikan avulla. Aikataulu vahvistuu myöhemmin, ks. www.sinkka.fi.

Näyttelyn toteuttamista mahdollistaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataiteen alueellinen kummitoiminta. Näyttelyn on koonnut kansainvälisesti tunnettu nykysirkuksen taitaja, taiteilija Kalle Nio.

 

Teoskuva: Neo Rauch, Der böse Kranke, 2012, öljy kankaalle, 300×500 cm. Kuva: Uwe Walter, Berlin