olek-ja-michelle-p-dodson-working-life-2016-videoteos

Sinkassa ennätysvuosi 2016

Näkyväksi Neulottu kerää kehuja ja kävijöitä

Taide- ja museokeskus Sinkassa vieraili viime vuonna 17 909 kävijää ja kaikkiaan Keravan museoissa vieraili 18 487 asiakasta. Tämä siitäkin huolimatta, että heinä-elokuun Sinkka oli akustiikkaremontin vuoksi suljettu. Museokortilla pääsymaksunsa maksoi 1 920 henkilöä eli 10,7% Sinkan kävijöistä. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi noin 42 %. Tämän lisäksi yhdysvaltalaisen virkkaajalegenda Olekin innoittamana pinkiksi virkattu talo Keravan keskustassa herätti maailman medioiden kiinnostuksen ja keräsi talolle tuhansia ja taas tuhansia ihailijoita.

Keravan pinkki talo oli toivon ja paremman tulevaisuuden symboli, joka samalla kunnioitti naisten usein näkymättömäksi jäävää työtä. Se tuli myös tukeneeksi paikallista taide-elämää tekemällä talossa toimivan Galleria Allin näyttelytarjonnan tutuksi yhä useammalle. Varovasti arvioiden Allin kävijämäärä kymmenkertaistui syksyn aikana.

Pinkki talo on osa Keravan taidemuseon Näkyväksi neulottu -näyttelyä, josta on tulossa yksi Taide- ja museokeskus Sinkan vetonauloista. Jo ensimmäisten viikkojen aikana tuhannet ihmiset ovat yllättyneet kuraattori Minna Haverin kokoaman näyttelyn voimasta ja kyvystä avata ihmisten silmiä. Olekin koskettavan, sodan tuhoista muistuttavan In the Blink of an Eye -videon lisäksi esillä on elämän koko kirjo arkisista kyläläisistä, graffitiryijyistä ja leipäjonoista isän perintöön, parantaviin kasveihin ja avaruuden matemaattisiin malleihin.

Uusi vuosi tuo mukanaan monenlaista kiinnostavaa katsottavaa. Lankapohjaisen taiteen lisäksi luvassa on luontoa, kaupunkia ja graffiteja. Suomen itsenäisyyden juhlavuosi avautuu Sinkassa loppiaisena, jolloin tarjolla on 100 pullaa, kupponen kahvia ja vanhoja joululauluja laulattajinaan museon Olga ja Iida (Johanna Pahtela ja Tiia Salminen). Metropolia Ammattikorkeakoulun tekstiilisuunnittelun opiskelijat kutsuvan yleisön virkkaamaan Itämeren hyväksi 11.1. alkaen keskiviikkoisin klo 16–19.

Maaliskuun loppupuolella avautuva Vihreä maa – Kukkiva kaupunki esittelee yhdysvaltalaisen mediataiteilija Jennifer Steinkampin huikeita kasvianimaatioita ja joukon muita luonnon kauneutta juhlivia tekijöitä. Mukana näyttelyssä on niin elävistä kasveista tehtyjä installaatioita, videoprojisointeja, valokuvia kuin perinteisillä menetelmillä tehtyjä teoksia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan green art ja green care -ilmiöitä avaava kirja. Siinä professori Yrjö Sepänmaa puhuu vihertaiteesta, jossa teosten materiaali on eloperäistä tai sitä jäljitellään tekokukin, -puin ja -nurmin. Taiteesta, joka saa kaupunginkin kukkimaan.

Viime kesänä Jouni Väänäsen johtama purkutaideprojekti täytti Keravan keskustan graffiteilla, tänä syksynä tekijät valtaavat museon otsikolla Rakkaudesta vapauteen. Graffititaide on ollut useita vuosia globaalissa nosteessa. Rakkaudesta vapauteen avaa graffititaiteen käsitettä ja esittelee yleisölle katukalligrafian erilaisia tyylejä ja niiden taustoja. Näillä näkymin mukana on mm. saksalaisen graffititaiteilija Claudia ”MadC” Walde.

Vuoden päättää Keravan museon tuottama näyttely Valtatien varrella – Kerava 100 vuotta sitten. Näyttely levittäytyy kaupunkitilaan mobiilikäyttöisenä verkkonäyttelynä tuoden menneisyyden uuden rakennuskannan lomaan.

Lisätietoja: Sinkan vuosi 2017 pähkinänkuoressa