MadC Installation at Sinkka | Taide- ja museokeskus (Kerava Art Museum) on August 03, 2017 in Kerava, Finland. Photo:  Marco Prosch

Sinkka juhlii 5-vuotista taivaltaan

To 24.8. Rakkaudesta vapauteen klo 11–18. Vapaa pääsy.
Tarjolla on ilmapalloja, varttiopastuksia ja kakkukahvia.
Opastukset alkavat klo 11, 13, 15 ja 17.

Uutta yleisöennätystään tekevä Keravan Taide- ja museokeskus Sinkka virittäytyy juhlatunnelmiin. Torstaina 24.8.2017 on kulunut viisi vuotta siitä, kun teatteriohjaaja Kristian Smeds päräytti ison rummun soimaan ja monsteriautolla avajaisiin saapuneet kaupungin napamiehet, Markku Liimatainen ja Eero Lehti leikkasivat toistensa kravatit poikki. Uusi taide- ja museokeskus oli avattu ja tila täyttyi Smedsin kokoaman Palikkaoopperan poikkitaiteellisista teoksista. Maailmanpyörässä pärisivät rummut.

Vuonna 2012 avautunut Sinkka toimii sekä Keravan taidemuseon että Keravan museon vaihtuvien näyttelyiden tilana. Eniten yleisöä ovat keränneet lankapohjaista taidetta esitellyt Näkyväksi neulottu (15 535) ja vihertaidenäyttely Vihreä maa – Kukkiva kaupunki (7 768). Eniten päivittäiskävijöitä on kuitenkin kerännyt vain pari viikkoa kesällä 2016 esillä ollut Kustom kulture pinstripe-taiteilijoineen.

Tänä vuonna näyttelyihin on ennättänyt tutustua jo reilut 21 000 tyytyväistä asiakasta. Innostuneimmassa palautteessa on ehdotettu jopa Kiasman sulkemista. Keravalla kun on kuulemma Suomen paras meno.

Sananmukaisesti Sinkka tarkoittaa puuliitosta, joka on kuvattuna myös Keravan vaakunassa. Sinkassa Keravan taidemuseon näyttelyt limittyvät Keravan museon tuottamiin kokonaisuuksiin. Kuvataiteen lisäksi Sinkassa on nähty Keravalla toimineen Ornon valaisintehtaan muotoilua, niin ikään Keravalla sijainneen Stockmannin piirustuskonttorin huonekaluja, tivoliperinnettä ja paljon muuta.

Ennen Sinkan avautumista taidemuseo toimi vuokratiloissa Savion Klondyketalossa. Heikkilän kotiseutumuseon lisäksi Keravan museolla ei ollut muuta näyttelytilaa. Kun taidemuseon pitkä vuokrasopimus oli umpeutumassa, kaupunki osti Kultasepänkadulla sijainneen, Kinnarpsin toimistohuonekaluliikkeenä toimineen rakennuksen molempien museoiden kodiksi. Kokonaiskustannukset remontteineen olivat 3,2 miljoonaa, josta valtio maksoi 750 000 euroa.

Moni ensikertaa Sinkkaan astuva on yllättynyt 1980-luvun lopun tiilielementtijulkisivun takana aukeavien tilojen laajuudesta ja näkymien kauneudesta. Arkkitehti Pekka Salmen hienosti toteuttamaan korjaussuunnitelmaan kuului myös julkisivujen muuttaminen museotilan tyyliä vastaavaksi. Kustannussyistä suunnitelma jäi kuitenkin toteuttamatta. Nyt seinissä komeilee Claudia MadC Walden komea muraali, joka valmistui sopivasti juhlistamaan Sinkan syntymäpäivää.