Sinkka löysi jälleen yleisönsä

Välipäivinä Sinkan ovi kävi tiheään, kun kansalaiset sulattelivat kinkkujaan perinteisten siluettien, varjoanimaatioiden ja näyttävien paperi-installaatioiden keskellä. Tuhatkunta asiakasta käytti hyväkseen tilaisuuden tutustua ilmaiseksi Siluetteja ja varjokuvia -näyttelyyn, joka oli esillä sunnuntaihin 5.1. saakka. Kaiken kaikkiaan Keravan museoiden näyttelytarjontaan tutustui vuonna 2019 reilut 24 000 kävijää, vaikka vuosittaisten näyttelyiden määrä on tippunut kolmeen.

Näyttelyelämyksiä täydensivät koululaisille, vanhuksille ja muille erityisryhmille tarjotut palvelut. Opastuksiin osallistui reilut 4 400 lasta ja työpajoissa vieraili 2 833 lasta ja aikuista. Lisäksi vanhuksille tarjottiin iloa ja virikkeitä eri asumisyksiköissä järjestetyissä tilaisuuksissa. Vuoden vaihteen jälkeen laitokset saavat käyttöönsä asukkaiden toivemusiikkia soittavat ja valoilla varustetut ”soittorasiat”, jotka on suunnitellut taiteilija Terhi Ekebom ja muusikko Tenho Olavi.

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta Keravan taidemuseon perustamisesta. Heti alkuvuodesta kurkistetaan museon alkuvaiheisiin, talkoolaisten ja museon ensimmäisenä johtajana toimineen Aune Laaksosen aikaan, kun ensiesittelynsä saa vuonna 2018 Keravalle lahjoitettu Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma. Amanuenssi Helena Kinnusen kuratoima kokonaisuus nostaa esiin joukon nykytaiteen merkkiteoksia ja niihin liittyviä tarinoita.

Olipa kerran – Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma -näyttely avautuu tiistaina 21.1. klo 14 ilmaisten kahvien merkeissä. Kaikille avoin tilaisuus huipentuu klo 16 musiikkiin, kaupunginjohtaja Kirsi Ronnun puheeseen ja säätiön kiitoksiin. Aikanaan talkootyöllä hankitun ja näyttelyn jälkeen Keravan kirjastolle siirtyvän ”pullaflyygelin” sointia kuullaan pitkin kevättä – myös silloin kun sitä vähiten odottaisi.

Kesällä Sinkan valtaavat Kerttu Horilan hauskat ja koskettavat keramiikkahahmot. Osittain retrospektiivisen näyttelyn teokset vievät katsojat eläinten maailmaan, naisten naamiohuveihin ja satuihin, joissa kaikki ei mene niin kuin kirjoitettu on. Horilan lisäksi mukana ovat monien rakastama Samuli Heimonen sekä Jenni Hiltunen, Eeva Peura ja Elina Ruohonen, jotka kuuluvat nuoren taidemaalaripolven kuumimpaan kärkeen.

Syksyllä noustaan ilmaan ja ääniaalloille. Leikkisän ja runollisen Ilmassa – On the Air -näyttelyn keskiössä ovat pallot, leijuvat esineet ja ilmatäytteiset teokset. Ranskalaisen Charles Pétillonin teoksissa valkoiset ilmapallot valtaavat rakennuksia, kutsuvat esiin lapsen ihmettelevän katseen ja muistuttavat elämän hauraudesta. Saara-Maria Karirannan ja Paula Lehtosen teokset vievät ihmeen, mutta myös ihmisen ja ympäristön suhteisiin liittyvien kysymysten äärelle.

OLIPA KERRAN − Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma
22.1.–3.5.2020

NAISIA, NAAMIOITA JA VILLIÄ LUONTOA
Kerttu Horila feat. Samuli Heimonen, Jenni Hiltunen, Eeva Peura, Elina Ruohonen
16.5.–6.9.2020

ON THE AIR − Ilmassa
19.9.2020−10.1.2021

kuva: Charles Pétillon, Ribambelle 5, 2015, pigmenttivedos, rajattu | cropped. Courtesy of Danysz gallery.

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt