Annika Waenerberg: Emil Cedercreutz siluettitaiteilijana

23.10.2019 17.30 - 18.30

Paikka
Taide- ja museokeskus Sinkka, luentosali/työpajatila

Luovuuden ydin – Emil Cedercreutz siluettitaiteilijana

Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori Annika Waenerberg luennoi taiteilija Emil Cedercreutzista ke 23.10. klo 17.30 alkaen Sinkassa. Waenerberg on tutkinut kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879–1949) tuotantoa, joka ulottui silueteista piirustuksiin, maalauksiin ja veistoksiin. Joulukuun alussa ilmestyy SKS:n kustantamana hänen kirjoittamansa uutuuskirja Cedercreutzista.

Emil Cedercreutz opiskeli kuvanveistoa 1900-luvun alussa Helsingissä ja Brysselissä. Siluettien leikkaamisen hän aloitti jo kuusivuotiaana lapsuudenkodissaan Köyliönsaaressa äitinsä teettämillä pienillä saksilla. Cedercreutz harjoitteli mukailemalla Euroopan tunnetuimpien siluetistien teoksia ja hänestä kehittyi siluettitaiteen omaperäinen mestari niin aihevalinnoissa kuin teknisessä toteutuksessa. Cedercreutz oli etevä muotokuvien leikkaaja, mutta myös kartanon pihapiirin touhut eläimineen olivat mieluisia aiheita.

Cedercreutz asetti siluetteja näytteille ensi kerran 1899 ja julkaisi 1900-luvun alussa kolme siluettikirjaa. Hän kuvitti siluetein kaikkea kirjoista, aikakausi- ja joululehdistä teepakkauksiin. Siluetteja ja varjokuvia -näyttelyssä esillä olevat yli 40 paperileikkausta on lainattu Harjavallassa sijaitsevasta Emil Cedercreutzin museosta.

Luento sisältyy museon pääsymaksuun.

Siluetteja ja varjokuvia -näyttelyn luentosarjassa tulossa myös:
Ke 13.11. klo 17.30 toimittaja Harri Römpötti: Animoituja varjoja – Lotte Reinigerin ja William Kentridgen taide
Ke 27.11. klo 17.30 taiteilija Ulla Jokisalo: Taiteeni tarina

Kuvassa yksityiskohta Emil Cedercreutzin (1879−1949) paperileikkauksesta, kuva Kai Ylinen, Emil Cedercreutzin museo (rajattu).