PERUTTU: Aunen päivä

07.04.2020 11.00 - 18.00

Paikka
Taide- ja Museokeskus Sinkka

Sinkka on suljettu väliaikaisesti 18.3.–13.5.2020 ja myös kaikki tapahtumat perutaan tältä ajalta. Mahdollisista korvaavista tapahtumaajoista ilmoitetaan myöhemmin.

Sinkassa juhlistetaan Aune Laaksosen (1927–2014) syntymäpäivää ti 7.4. Ilmainen sisäänpääsy Aune Laaksosen Taidesäätiön lahjoituskokoelmaa esittelevään Olipa kerran -näyttelyyn klo 11–18.

Näyttelyyn  voi tutustua myös oppaan johdolla klo 11.30 alkavalla yleisöopastuksella. Opastettu kierros kestää n. 45 min.

Klo 14 Aunen päivän kahvikonsertti: Margit Tuokko, laulu ja Jussi Littunen, flyygeli.
Ohjelmassa on suomalaista musiikkia ja kansansävelmiä, joiden säveltäjinä mm. Jean Sibelius, Toivo Kuula, Kaija Saariaho ja Heino Kaski. Kesto n. 30 min.

Tervetuloa!

Keravan Taidemuseon tarina on nykytaiteen, mutta myös museon perustajajäseniin kuuluneen Aune Laaksosen ja taiteesta innostuneiden keravalaisten tarinaa. Vuoteen 2004 saakka Taidemuseo toimi Aune Laaksosen ja laajan talkoolaisjoukon voimin.

Taidemuseon ensimmäisenä johtajana toimineen Aune Laaksosen johdolla korkeatasoisia näyttelyitä järjestäneestä Kerava-seuran taidejaostosta kasvoi taidetta hankkiva ja taidemuseosta haaveileva Keravan Taide- ja Kulttuuriyhdistys. Yhdistys rahoitti taidehankintojaan yhteisöllisesti, talkoovoimin ja erilaisten tempausten avulla, kuten vuodesta 1978 järjestettyjen Sirkusmarkkinoiden tuloilla. Näin hankituista teoksista 158 päätyi vuonna 1990 perustetun taidemuseon pesämunaksi.

Taide- ja Kulttuuriyhdistyksen edustajat kuuluivat kaupungin jäsenten kanssa Taidemuseota ylläpitäneeseen Keravan Taidesäätiöön. Yhdistys jatkoi Sirkusmarkkinoiden järjestämistä ja taiteen hankintaa myös taidemuseon perustamisen jälkeen. Museon kokoelmien sijaan teokset kuitenkin lahjoitettiin vuonna 1998 rekisteröidylle Aune Laaksosen Taidesäätiölle, joka löysi niille uuden kodin Tuusulasta 2008. Sittemmin taidemuseo siirtyi kaupungin hallintaan ja muutti Saviolta Keravan keskustaan.

Kokoelman tarinaan kirjoitettiin uusi luku vuonna 2018, kun Aune Laaksosen Taidesäätiön hallitus lahjoitti kaikki yli kaksituhatta teosta Keravan kaupungille.

Kuva: Nina Terno, Viimeiset muusat II & III,1984, pronssi ja Leena Luostarinen, Silvery mood, 1994, öljy kankaalle, Aune Laaksosen taidesäätiön kokoelma. Kuva Pekka Elomaa.