Harri Römpötti: Animoituja varjoja

13.11.2019 17.30 - 18.30

Paikka
Taide- ja museokeskus Sinkka, luentosali/työpajatila

Animoituja varjoja Lotte Reinigerin ja William Kentridgen taide

Toimittaja Harri Römpötti kertoo Lotte Reinigerin ja William Kentridgen taiteesta Siluetteja ja varjokuvia -näyttelyyn liittyvällä luennolla ke 13.11. klo 17.30 alkaen. Harri Römpötti on vapaa toimittaja ja tietokirjailija, jonka erikoisaloihin kuuluvat elokuva ja sarjakuva. Hän on käynyt Lotte Reiniger -museossa ja haastatellut William Kentridgeä kahdesti.

Charlotte “Lotte” Reiniger (1899–1981) oli saksalainen elokuvaohjaaja ja siluettianimaatioiden pioneeri, joka teki pitkän ja tuotteliaan uran animaatioelokuvien ohjaajana. Reinigerin tunnetuin teos on Prinssi Ahmedin seikkailut (1926), jonka toteutuksessa hän käytti itse kehittämäänsä monikerroskuvausta. Tätä ennen Reiniger oli tehnyt satuaiheisia lyhytfilmejä, joista vaikuttavin on vuonna 1922 valmistunut Tuhkimo, joka on esillä Siluetteja ja varjokuvia -näyttelyssä, kuten myös Mozartin Taikahuiluun pohjautuva Papageno (1935).

Nykytaiteen kärkinimiin kuuluva eteläafrikkalainen William Kentridge (s. 1955) varttui poliittisesti tiedostavassa, rotuerottelua vastustavassa valkoisessa juutalaisperheessä. Kentridgen siluetit, piirrokset, animaatiot ja veistokset nostavat esiin ihmiselon raadollisemmat puolet, sorron ja vääryydet. Hänen teoksensa pohtivat, miten tulemme toimeen epäoikeudenmukaisuuksia sisältävän historiamme kanssa ja toisaalta kuinka helposti unohdamme menneisyyden traumat. Näyttelyssä on esillä Kiasman kokoelmasta lainattu videoteos Shadow Procession (Varjojen paraati) (1999).

Luento sisältyy Sinkan pääsymaksuun.

SILUETTEJA JA VARJOKUVIA -LUENTOSARJA JATKUU:
Ke 27.11. klo 17.30 Kuvataiteilija Ulla Jokisalo: Taiteeni tarina

Kuva: Lotte Reiniger, siluettiruutu varjoanimaatiosta Papageno, 1935. Kuva Stadtmuseum Tübingen.

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt