sopot-elaimet

Japanilais-suomalainen iltapäivä 10.3.

10.03.2018 14.00 - 16.30

Paikka
Taide- ja Museokeskus Sinkka

Sinkassa järjestetään maaliskuussa lauantaina 10.3 klo 14 alkaen japanilais-suomalainen iltapäivä, jossa puhujana ovat kuvanveistäjä Yasushi Koyama ja kuvataiteilija Paavo Halonen. Taiteilijat kertovat työskentelynsä lähtokohdista ja eri kulttuureista kumpuavista inspiraationsa lähteistä.

Yasushi Koyama on Suomeen kotiutunut aluperin japanilainen taiteilija. Hän on tunnettu suloisista puisista ja keraamisista eläinveistoksistaan. Empaattiset eläinhahmot herättävät katsojassa usein positiivisia tunteita ja taiteilija onkin maininnut yhdeksi tärkeäksi lähtokohdakseen tehdä veistoksilla ihmiset onnelliseksi. Hänen työskentelyynsä on voimakkaasti vaikuttanut suomalainen taide ja muotoilu. Inspiraation lähteinä ovat toimineet erityisesti Marimekon värit ja muodot, Katja Tukiaisen taide sekä lastenkulttuurista tutut muumit. Vastaavasti japanilaisesta kulttuurista taiteilija on yhdistänyt muotokieleensä vaikutteita Mangan, Animen ja Neo-pop -taiteen kuvastosta. Koyama on ollut mukana useissa julkisen taiteen projekteissa kuten Taidetta Lapsille –projektissa.

Paavo Halonen on helsinkiläinen kuvataiteilija ja tekstiilisuunnittelija. Hän on suunnitellut kuoseja Marimekolle vuodesta 2011. Halonen kierrättää  ja uudelleen tulkitsee taiteellisessa työskentelyssään kulttuurisia kertomuksia sekä esineistöä. Luonnon materiaalit, kevyet linnunsulat, luonnonmuovaavat kivet ja taipuneet oksat sekä löydetyt ja kerätyt esineet muuntautuvat Halosen käsittelyssä osaksi myyttistä kertomusta, jonka tuttuus puhuttelee ja yhtäaikaisesti yllättää. Halonen ammentaa tunnistettavista kansalliseen menneisyyteen viittaavista esineistä, puukoista, leipälaudoista, tuohikonteista uusia kysymyksiä. Mitä uutta ja yllättävää tuohikontin pohjalta voikaan löytyä? Voiko tulevaisuus piirtyä menneisyyden kuvastosta, vai onko meille sittenkään enää kosketusta aiempaan aikaan?

Taiteilija Yasushi Koyama: Luonto japanilaisessa estetiikassa
Taiteilija Paavo Halonen: Maa elää minussa – perinne, luonto ja objet trouvé

Tulkkaus: englanti-suomi.

Kuva: Yasushi Koyama