Miljoonan puun talkoot

25.09.2021 11.00 - 16.00

Paikka
Taide- ja Museokeskus Sinkka

Tervetuloa Miljoonan puun talkoisiin Keravalle!

Haluaisitko olla tekemässä arjen ilmastotekoja ja istuttaa itsellesi tai läheisellesi nimikkopuun? Se on mahdollista, kun Keravalle saapuu taiteilija Nina Backmanin ympäristö- ja taideprojekti Miljoonan puun talkoot.

Puiden taimia jaetaan ilmaiseksi Sinkan edustalla lauantaina 25.9. klo 11-16 ja Keravan kartanolla torstaina 23.9. klo 11-16. Ota mukaan oma pieni pussi tai astia taimen kuljettamista varten, sillä taimet jaetaan ilman ruukkua. Jaossa on tammen, koivun, kuusen ja männyn taimia, joita jaetaan niin kauan kuin kutakin taimea riittää.

Voit istuttaa taimen omalle pihalle, mökille tai Keravan kaupungin suosittelemiin paikkoihin. Ethän kuitenkaan istuta taimea puistoihin tai muiden pihoille ilman lupaa. Kaupungin osoittamat istutuspaikat sijaitsevat Koivulantiellä, Kytömaantien ja Kutinmäentien välissä ja Ahjontien varressa uuden Keravanjoen Monitoimitalon läheisyydessä (tarkemmat ohjeet saat jakopaikalta)Kaupungin puutarhurit ovat jakopäivinä neuvomassa istutuspaikoilla lapioiden kera klo 12–16.

Kerro meille, mihin istutat puun ja jaa tunnelmia muiden talkoilijoiden kanssa hastagillä #miljoonanpuuntalkootkerava ja tägäämällä @cityofkerava.

Miljoonan puun talkoot on osallistava projekti, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Talkoiden tavoitteena on laaja-alaisen yhteistyön myötä istuttaa Suomeen miljoona puuta sekä rakentaa puita istuttamalla hiljaisia tiloja, jotka luovat vehreyttä, lisäävät hyvinvointia ja auttavat luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.

Miljoonan puun talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project -kokonaisuus, joka jokamiehenoikeudesta inspiroituneena nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja sen vaikutusta kulttuuriin, arvoihin ja identiteettiin. Tapahtuman järjestää Silence Project ja Harviala Oy yhteistyössä Keravan kaupungin, Taide- ja museokeskus Sinkan ja Jalotus ry:n kanssa. Taimet projektiin tulevat Harviala Oy:ltä, Suomen vanhimmalta taimitarhalta.

SININEN PLANEETTA
Samalla vietämme Sinkassa 26.9. päättyvän Sininen planeetta -näyttelyn viimeistä viikonloppua. Kimmo Kaivanto (1932–2012) oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, jonka teoksissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Hänen tavaramerkikseen noussut ”Kaivannon sininen” lainasi värinsä lemmikinsinisestä taivaasta, joka kaartui taiteilijan isovanhempien mökin yllä. Ekologiset teemat ja erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden, Lilli Haapalan, Laura Könösen, Antti Laitisen, Maija Närhisen ja Kim Somervuoren, teoksissa.

ISTUTUSOHJEET TAIMILLE
Istuta taimi mahdollisimman pian, mielellään viikon sisällä noutamisesta. Pidä paakku säilytyksen ajan kosteana kastelemalla sitä. Paakku ei saa kuivua missään vaiheessa eikä olla alttiina tuulelle. Säilytys ulkona paakku suojattuna on suotavampaa kuin sisätiloissa.
Istutusta edeltävänä päivänä kastele paakku läpimäräksi. Etsi taimelle mielellään valoisa paikka (varsinkin männylle ja koivulle) ja jossa sillä on ympärillään mielellään metristä kahteen vapaata kasvutilaa. Käännä lapiolla maata ja poista hieman pintakerrosta. Kaiva n. 30cm kuoppa ja lisää puutarhamultaa/turvetta kuoppaan. Istutettaessa paakun yläreuna peitetään multaan n. 2 cm syvyydeltä. Tiivistä kevyesti polkemalla. Kastele taimi vielä kertaalleen, ja jos mahdollista jatka kastelua viikoittain jos sää on kuiva. Taimen juuristoalue on syytä pitää vapaana rikkakasveista, koska pienenä puuntaimi ei vielä pysty kilpailemaan muiden kasvien kanssa.

Sekä taimia jaettaessa että kaupungin istutuspaikoilla noudetaan ajankohtaisia terveysturvallisuusohjeistuksia. Osallistujia pyydetään huolehtimaan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä osallistumaan tapahtumaan ainoastaan terveenä.

Miljoonan puun talkoiden somesivut:
Miljoonan puun talkoot Facebookissa
Miljoonan puun talkoot Instagramissa

Kuva: Paula Virta

 

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt