Perinteisiä kädentaitoja esitteleviä työnäytöksiä Heikkilän kotiseutumuseossa

Kesällä 2023 Heikkilän kotiseutumuseon ohjelmistossa on luvassa värttinällä kehräystä ja nahkatöitä.

Tervetuloa seuramaan perinteisten kädentaitojen osaajien työnäytöksiä! Maksuttomat työnäytökset järjestetään Heikkilän kotiseutumuseossa torstaina 6. ja 27.7. klo 13–15. Paikalla pääsee seuraamaan värttinällä kehräämistä sekä perinneparkitsemista. Ennen työnäytöksiä on mahdollista tutustua Heikkilän päärakennukseen ja entisajan elämään opastetulla kierroksella klo 12.

Heikkilän vanhassa tuvassa kävijät pääsevät kurkistamaan, miten lanka syntyy entisaikojen tekotavoilla, kun kehrääjätaituri Jutta Jokinen esittelee värttinällä kehräämistä. Vierailijoilla on mahdollisuus keskustella kehräämisestä sekä muista perinnekäsitöistä työnäytöksen lomassa.

Keravalainen perinnenahkurimestari Anne Jouhtinen puolestaan kertoo työnäytöksessään kalan kokonaisvaltaisesta hyötykäytöstä. Vierailijat kuulevat vanhoista ekologista parkitustavoista, eri kalalajien erityisominaisuuksista ja käyttötavoista nykypäivänä: nahkatuotteina, suomu- ja nikamakoruina sekä taiteena.

Jouhtisen työnäytös on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö- hanketta, joka vaalii ja tekee eläväksi aineetonta kulttuuriperintöä. Tätä ovat esimerkiksi erilaiset käsityötaidot, kuten perinneparkitseminen, joka on aiemmin kuulunut luonnon ja maaseudun kanssa tiiviissä yhteistyössä elävien ihmisten perustaitoihin.

Heikkilän kotiseutumuseo pihapiireineen kertoo entisajan maaseutuelämästä, keskellä kaupunkia. Kesällä 2023 Heikkilä on avoinna 28.6.–30.7. ke klo 12-17, to-su klo 11-16. Museon sisäänpääsy on maksuton.

Torstaina 6. ja 27.7. Heikkilän kotiseutumuseossa

Klo 12 Yleisöopastus

Opastus on maksuton ja sen kesto on noin 45 minuuttia.

Klo 13-15 Työnäytöksiä

Värttinällä kehräystä ja nahkatöitä.

Kuva Anne Jouhtinen, rasvaparkittuja ja luonnonvärjättyjä kalannahkoja.