Kulttuuripolku vei Killan koulun kakkosluokkalaiset Taide- ja museokeskus Sinkkaan

Kulttuuripolku tuo taiteen ja kulttuurin osaksi keravalaisten päiväkotilasten ja peruskoululaisten arkea. Killan koulun kakkosluokkalaiset pääsivät maaliskuussa sukeltamaan muotoilun maailmaan Sinkassa.

Olof Ottelinin näyttely tutustutti oppilaat muotoilun maailmaan

Kakkosluokkalaisille suunnatulla muotoilusukelluksella tutkitaan Ottelinin suunnittelemia huonekaluja sekä suunnitellaan unelmien leluja ja pelejä työpajassa, kertoo Sinkan museolehtori ja opastuksen vetäjä Nanna Saarhelo.

-Tykkään tosi paljon ohjata kierroksia lapsille. Lasten ilo ja innostus on voimakasta ja heiltä kuulee monesti sellaisia havaintoja näyttelyistä, joita ei itse tule ajatelleeksi.

Haluamme saada lapset osallistumaan ja tekemään. Ajatusten herättely ja keskustelu ovat tärkeässä osassa kierroksia, jatkaa Saarhelo.

Killan koulussa työskentelevä luokanopettaja Anni Puolakka on käynyt luokkiensa kanssa useasti Sinkan opastuksilla vuosien varrella. Hänen mukaansa opastukset ovat aina olleet hienosti valmisteltuja lapsia ajatellen.

-On tärkeää lähteä välillä ulos luokkahuoneesta oppimaan. Näin saadaan erilaisia näkökulmia ja kasvatetaan lapsista kulttuurin kuluttajia. Näyttelystä riippuen tutustumme hieman teemaan jo ennakkoon luokkahuoneessa ja aina jutellaan jo luokassa siitä, miten taidemuseossa toimitaan, kertoo Puolakka.

Puolakka kiittelee myös opastuksen helppoa varausprosessia. Opastus on kätevä varata sähköpostitse tai soittamalla Sinkasta ja museo sijaitsee sopivan kävelymatkan päässä koulusta.

Oppilaat viihtyivät Sinkassa ja kivointa oli työpajassa

Muotoilusta ei ollut moni oppilas kuullut ennen vierailua, mutta ryhmä kuunteli kiinnostuneena opastusta ja vastaili reippaasti kysymyksiin.

Suurimman osan mielestä kaikista parasta vierailussa oli työpaja, jossa jokainen oppilas pääsi itse suunnittelemaan unelmiensa lelun näyttelystä mukaan poimittujen muotojen avulla.

Cecilia Huttusen mielestä on kivaa päästä retkille yhdessä luokan kanssa. Sinkka oli Cecilialle jo ennestään tuttu paikka, mutta Ottelinin näyttelyssä hän ei ollut aiemmin käynyt. Erityisesti katosta roikkuva tuoli teki vaikutuksen ja sellaisen Cecilia ottaisi mielellään omaankin kotiin. Työpajassa Cecilia askarteli kekseliään laama-auton.

-Laama-autolla voi leikkiä niin, että sen päälle voi mennä ratsastamaan ja samalla laamaa voi hoitaa, kertoo Cecilia.

Cecilia Huttunen askarteli laama-auton

Hugo Hyrkäs komppaa Ceciliaa, että työpaja ja askartelu oli vierailun paras osuus.

-Tein monitoimilennokin, jolla on monta eri ominaisuutta. Lennokilla voi kulkea maalla, ilmassa ja vedessä ja siinä on erilaisia nappeja, joista voi laittaa lennokin haluamaansa moodiin, esittelee Hugo.

Hugo Hyrkäs askarteli monitoimilennokin

Oppilaat hyödynsivät hienosti opastuksella oppimiaan asioita, sillä Ottelinkin suunnitteli huonekaluja monikäyttöisesti niin, että niitä pystyi käyttämään eri tarkoituksiin. Työpajassa askarreltiin myös kettu, autoja, lempipelin hahmo, lumiukko ja tankki.

Keravalla pilotoidaan lukuvuonna 2022–2023 kulttuurikasvatussuunnitelmaa

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarkoittaa suunnitelmaa siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan osana opetusta päiväkodeissa ja kouluissa. Keravalla kulttuurikasvatussuunnitelma kulkee nimellä Kulttuuripolku.

Kulttuuripolku tarjoaa keravalaisille lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua, kokea sekä tulkita taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. Keravalaiset lapset kulkevat jatkossa kulttuuripolkua esiopetuksesta perusopetuksen loppuun saakka. 

Lisätietoja

  • Kulttuuripolusta: Keravan kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö, Saara Juvonen, saara.juvonen@kerava.fi, 040 318 2937
  • Sinkan opastuksista: sinkka@kerava.fi, 040 318 4300
  • Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija näyttely on esillä Sinkassa 16.4.2023 saakka.