Sinkan kokoelmaveistoksia Kivisillan ja Keravan kartanon ympäristöön

Keravan kartanon ympäristöön ja Kivisillan alueelle rakentuvan uuden asuinalueen läheisyyteen on sijoitettu julkisia veistoksia.

Kuvanveistäjä Pekka Pitkäsen neljä pronssiveistosta nousevat peltorinteestä rakenteilla olevan Merikalliontaipaleen varrella. Veistokset ovat Sinkan kokoelmateoksia ja kuuluvat Keravalle lahjoitettuun Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaan.

Pitkäsen veistoksia on kuvailtu niin arkaaisina kuin ajattominakin, vähäeleisinä mutta voimakkaina. Niissä voi nähdä yhteyksiä menneiden kulttuurien ikiaikaisiin muotoihin, monumentteihin ja muinaismuistoihin, tai entisaikojen sepän työhön. Teosten sijoittaminen peltoniitylle luo vahvan viittauksen alueen pitkään historiaan. Kyseiset pellot ovat Keravan alueen vanhimpia ja ne näkyvät jo vuodelta 1692 peräisin olevassa maakirjakartassa.

Veistosryhmän teokset ovat Sinetti (1992), Ullakko (1991), Maan kilpi (1992) ja Purkaus (1989). Muotokieleltään ne asettuvat esittävän ja ei-esittävän välimaille. Pitkäsen kuvanveistolle tunnusomaisesti patina sävyttää niiden rosoista pronssipintaa.

Pekka Pitkäsen veistokset sijoitettiin kumpareelle, johon tullaan kylvämään heinikkoa. Kuvassa Ullakko (1991) ja Maan kilpi (1992).

Myös muita veistoksia Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta sijoitetaan alueelle. Aiemmin tänä syksynä Keravan kartanonpiha sai vahdin Heikki Varjan (1918–1986) pronssisesta Nuuhku-veistoksesta (1979). Ensi keväänä sijoitetaan teoksia vielä joenvarren rantaan sekä alueelle tehtyyn Sävelvirran kosteikkoon.

Keravan kartanon uusi vahti, Heikki Varjan pronssiveistos Nuuhku (1979), Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma, Sinkka

Teosten sijoitussuunnitelman on laatinut maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy, jonka suunnittelutyötä ohjasi Sinkka, Keravan kaupunkikehityspalvelut sekä kaupunkitekniikka. Sijoittelussa on huomioitu veistosten luonne suhteessa maisemaan, jota määrittävät puustoisena kohoava kulttuurihistoriallinen kartanomiljöö, alavan peltomaiseman halki kulkeva Keravanjoki sekä uuden asuinalueen rakennusten muuttama ympäristö. Eräs asuinalueen teemoista on ollut kiertotalous, minkä hengessä hyödynnetään kierrätysluonnonkiviä veistosten alustoissa.

Taidekokoelmasta valittujen veistosten lisäksi asuinalueen keskusaukion vesialtaaseen nousee kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon tilausteos Heimo. Teos on saanut innoituksensa jokivarren luonnosta ja se toteutetaan osittain kierrätysmateriaalista. Teoksen toteutusta varten on saatu Taiteen edistämiskeskuksen erityisavustus.

Kivisillan uudella asuinalueella järjestetään ensi kesänä kestävään asumiseen ja rakentamiseen keskittyvä Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF 2024. Festivaalin portit aukeavat 26.7.2024 ja ovat auki 7.8.2024 asti. URF on yksi Kerava 100 -juhlavuoden päätapahtumista.

Kokoelmaintendentti Marja Niemi ja Pekka Pitkäsen veistos Purkaus (1989).

Pekka Pitkäsen pronssiveistos Maan kilpi (1992) asetetaan paikoilleen.

Kokoelmaintendentti Marja Niemi ja Pekka Pitkäsen teosten pystytyksestä vastannut kuvanveistäjä Matti Peltokangas Sinetti-veistoksen äärellä.

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas tarkistamassa Pekka Pitkäsen Ullakko-veistoksen kiinnityksiä.

Pekka Pitkäsen veistokset Sinetti (1992), Ullakko (1991), Maan kilpi (1992) ja Purkaus (1989), Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma, Sinkka. Teosten ympärille kylvetään heinikkoa.

Pekka Pitkäsen veistoksia lumisessa maisemassa Keravan kartanon suunnalta katsoen.

Lisätietoja:

Luonto inspiroi kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikkoa Keravalle rakentuvassa taideteoksessa

URF 2024 (kerava.fi)