Aistiseinä hoivakoti Vommaan

Keravalainen hoivakoti Vomma sai asukkaidensa iloksi ihanan aistiseinän.

Keravalaisessa hoivakoti Vommassa otettiin syyskuun viimeisellä viikolla käyttöön virtuaalinen aistiseinä, jonka on toteuttanut vuorovaikutteisiin mediainstallaatioihin erikoistunut OiOi Solutions. Sen sisältämät teokset on suunnitellut kuvataiteilija Terhi Ekebom. Aistiseinä on osa Keravan taidemuseo Sinkan koordinoimaa Taiteesta hyvinvointia hoivakoteihin -hanketta. Hanke on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Luonnonmaisemaa ja virtuaalista taidetta

Aistiseinä muuttaa suorat seinäpinnat kosketukseen reagoiviksi visuaalisiksi tiloiksi ja maisemiksi, joiden äärellä voi rauhoittua ja rentoutua. Hoivakotiin se tuo paljon kaivattua viriketoimintaa ja iloa myös poikkeusolojen aikana. Aistiseinä mahdollistaa taiteen ja visuaalisten elementtien käytön merkityksellisenä osana hoivatyötä ja tuo taide- ja kulttuurielämyksen myös niiden Keravan hoivakodeissa asuvien asukkaiden saavutettaville, joille on fyysisesti mahdotonta päästä paikalliseen taide- ja museokeskukseen.

Hoivakoti Vommassa sijaitseva aistiseinä koostuu kolmesta erilaisesta modulista, joista asukas voi valita mieleisensä. Vaihtoehtoina on rentoutua virtuaalisen luonnonmaiseman tai taiteilija Terhi Ekebomin samasta kohteesta tekemän animoidun piirroksen äärellä tai valita kaunis luontopaletti, jonka avulla asukkaat voivat tehdä erilaisia hetkellisiä virtuaalisia maalauksia. Kokemuksen täydentää monipuolinen aito äänimaisema, purojen solina ja revontulien räiske.

Hoivakoti Vomman asukkaat sekä henkilökunta ovat olleet aistiseinästä valtavan ilahtuneita ja heti alkuun esittäneet toiveen, että seinä jäisi käyttöön pysyvästi.

-Olen ollut tosi onnellinen nähdessäni, miten paljon aistiseinä on tuonut iloa ja valoa asukkaillemme jo nyt. On hienoa olla Vommassa edelläkävijänä elämyksissä, jotka teknologia mahdollistaa. Aistiseinän edessä moni asukas kykenee toteuttamaan luovuuttaan, vaikka siihen ei ehkä muuten enää pystyisi. Se on heille voimaannuttavaa. Hoitajatkin ovat saaneet hengähdyshetkiä seinän äärellä, mikä on myös valtavan tärkeää, kertoo hoivakoti Vomman esimies Petra Blom-Toivonen.

Aistiseinä rauhoittaa, herättää muistoja ja kohottaa mielialaa

Aistiseinä on tehty nimensä mukaisesti monille aisteille ja se on sekä rauhoittava, että energisoiva. Hoivakodin asukkaille se on nostanut mieleen myös muistoja ja kohottanut mielialaa. Ensimmäistä kertaa seinän äärelle saapunut hoivakodin asukas Anna-Liisa Haanpää innostui silmin nähden heti sen nähdessään.

-Mikään ei nyt vaivaa, nyt tuntuu vain ihanalta. Kaikista ihanin on tuo soliseva puro, koska se tuo mieleen kevään. Tuo toivoa syksyn ja talven keskelle, että kyllä se kevätkin vielä taas tulee. Kotini lähellä oli lapsena tuollainen puro ja siellä kasteltiin keväisin kengät, vaikka se olikin kiellettyä. Se oli mukavaa, Anna-Liisa muistelee aistiseinän äärellä.

Moni asukas on halunnut päästä heti kokeilemaan myös virtuaalista maalaamista käden heilautuksin ja niin myös Anna-Liisa. Hän valitsi maalauspaletikseen syksynlehdet.

-Tämähän on hieno, kun nämä maalaukset ovat tällaisia liikkuvia. Niin kauniita nämä lehdet. Ja nämä äänet! Toivottavasti saisimme nauttia tästä pitkään, Anna-Liisa toteaa ja kiittää samalla hoitohenkilökuntaa, että toivat hänet seinää katsomaan.

Taiteesta hyvinvointia -hanke

Keravan taidemuseo käynnisti Taiteesta hyvinvointia hoivakoteihin -hankkeen syksyllä 2018 suunnittelemalla toteutettavan toiminnan muotoja Keravan sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Jalkautumiset hoivakoteihin aloitettiin Keravalla toimivien sairaalavapaaehtoisten mukana kahden eri pop up -näyttelyn kanssa. Kesällä 2019 julkaistiin taiteilijahaku, jonka kautta valittiin kuvataiteilija Terhi Ekebomin ja muusikko Tenho Raaterovan ehdotus Muistojen soittorasiat.

Soittorasioita varten kerättiin vanhusten musiikkimuistoja Taide- ja museokeskus Sinkassa vapaaehtoisten kera toteutetuilla Muistelukierroksilla. Ennen poikkeusolojen alkamista ehdittiin pitää myös kaksi Tenho Raaterovan konserttia Vomman ja Palvelukeskus Hopeahovin asukkaille ja omaisille. Konserttien pohjalta Terhi Ekebom suunnitteli kuusi soittorasiaa ja soivat taideteokset saapuivat ilahduttamaan Vomman ja Hopeahovin vanhusten korona-arkea huhtikuun 2020 loppupuolella. Nyt hanke huipentui Vommaan asennetun Aistiseinän myötä, joka jää ilahduttamaan hoivakodin asukkaita toistaiseksi.