Sinkka matkalla kävijäennätykseen

Viime viikonloppuna Taide- ja museokeskus Sinkassa meni 30 000 kävijän raja rikki. Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella toteutettu Taikaa! – Magic! -näyttely on vetänyt väkeä välillä jonoiksi asti.

Erityisesti viikonloppuisin nähtävät live-taikaesitykset ovat keränneet kiinnostuneita katsojia. Jos tahti jatkuu ennallaan vuonna 2017 tehty reilun 32 400 kävijän ennätys ylittyy kirkkaasti.

Kaikki muutkin tämän vuoden näyttelyt ovat löytäneet hyvin yleisönsä. Saksalaisen taiteen huippunimiin kuuluvan Neo Rauchin ja hänen vaimonsa Rosa Loyn näyttely tavoitti lähes 12 500 maalaustaiteen ystävää ja keväällä Olof Ottelinin pehmeälinjaiset puuhuonekalut saivat ihmiset myös hyvin liikkeelle.

Nyt Sinkassa uskotaan, että tammikuun ensimmäiselle viikolle asti esillä oleva Taikaa! ylittää 15 000 kävijän rajan. Siihen on aiemmin pystynyt vain virkattuja ja neulottuja teoksia esitellyt näyttely Näkyväksi neulottu.

Juhlariksalla läpi elämän

Ensi vuonna Keravan kaupunki juhlii 100-vuotista taivaltaan. Keväällä Sinkassa porhalletaan Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmaan kuuluvalla Juhlariksalla halki elämän. Kokoelma on syntynyt keravalaisten yhteistyönä ja siihen kuuluu niin kotimaista kuin ulkomaistakin taidetta. Varat ostoihin saatiin Keravan taide- ja kulttuuriyhdistyksen vuosina 1978–2004 talkoilla järjestämien Sirkusmarkkinoiden tuotoilla.

Näyttelyssä veistosten, maalausten ja grafiikanvedosten rinnalle nousevat valotaideteokset, ikonit ja itämaisen juhlariksan kaltaiset kokonaistaideteokset, jotka laajentavat taiteen kenttää. Pyörää aikanaan polkeneen ekoaktivistin mukaan riksa ei ole niinkään taidetta kuin esteettistä teknologiaa, mutta ”jos ymmärrät riksan, ymmärrät myös koko elämän”.

Valokuvia, virtuaalitiloja ja saven tarinoita

Kesäkuussa avautuva Diivoja ja kylän naisia -näyttely tarkentaa naisten ja tyttöjen menneeseen maailmaan. Vanhoissa valokuvissa poseeraavat niin tivolien diivat kuin paikallisten maatalojen emännät ja terhakkaat tytöt. Ihmisten tarinat ovat ehkä kadonneet, mutta heidän olemuksensa voi koskettaa meitä edelleen. Sen lisäksi näyttelyssä pääsee ottamaan kuvia vanhan valokuvaamon kulisseissa ja astelemaan tivolikaupunkina tunnetun Keravan 3D-mallinnetulla vanhalla valtatiellä.

Vuoden päätteeksi pistetään pystyyn Saven karnevaali. Savi on yksi Keravan maaperän ominaislaatuisimmista materiaaleista. Sen ansiosta alueelle nousi aikoinaan useampikin tiilitehdas. Nyt tiilisen Klondyketalon suojissa työskentelee joukko Emma Helteen ja Mari Paikkarin kaltaisia taiteilijoita, joille savi ja keramiikka ovat luontevia ilmaisun välineitä. Heidän rinnallaan nähdään Jasmin Anoschkinin, Maisa Majakan ja Meri Oivon kaltaisia keramiikan taitajia.

Taikaa! Magic! 9.9.2023–7.1.2024

Loppuvuoden taikaesitykset

Luis Sartori do Vale & Kalle Nio – Black Magic
lauantaisin ja sunnuntaisin 17.12. asti klo 13 & 14 (kesto n. 20 min)

Miika Pelkonen – The Trick That Cannot Be Explained
ti 26.12., la 30.12. ja pe 5.1. klo 14–16

Sinkan vuosi 2024

  • Juhlariksalla halki elämän – taidetta Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelmasta 30.1.–19.5.
  • Diivoja ja kylän naisia 11.6.–15.9.
  • Saven karnevaali 5.10.–13.1.2025

Kuva: Kalle Nio, Trick Brain, 2017