Suosikkisävelmiä vanhusten korona-arkeen

Muistojen soittorasiat saapuivat Keravan palvelukoteihin.

Keravan taidemuseo julkaisi viime kesänä taiteilijahaun, jolla etsittiin taiteilijoita suunnittelemaan toiminnallisia taideteoksia Keravalla sijaitseviin hoivakoteihin. Lähes viidenkymmenen kiinnostuneen taiteilijan joukosta hanketta toteuttamaan valittiin kuvataiteilija Terhi Ekebom ja muusikko Tenho Raaterova, taiteilijanimeltään Tenho Olavi. Heidän suunnittelemansa Muistojen soittorasiat ovat nyt saapuneet ilahduttamaan Vomman ja Hopeahovin vanhusten korona-arkea.

Muistojen soittorasioissa yhdistyvät hoivakotien asukkaille ja heidän omaisilleen järjestetyt konsertit ja musiikkimuistojen pohjalta luotu moniaistinen taideteos. Viime syksynä keravalaisilta ikäihmisiltä alettiin kerätä heidän lempikappaleitaan sekä niihin liittyviä muistoja ja mielikuvia. Lokakuun lopussa Vomman ja Hopeahovin asukkaat sitten muistelivat kultaista nuoruutta, Karjalan heiliä ja vaanivaa tiikerihaita muusikko Tenho Olavin konsertissa.

-Laulaja-kitaristi esiintyi modernisti, reippaasti ja konstailematta. Moni vanhus alkoi keinua tuttujen kappaleiden tahdissa, tapailla suullaan laulun sanoja, joku liikuttuu kyyneliin asti. Musiikki selvästi kosketti, Sinkan vapaaehtoistyöntekijä Jatta kuvaili kokemaansa konsertin jälkeen.

Konserttien pohjalta kuvataiteilija Terhi Ekebom suunnitteli kuusi soittorasiaa, joiden laserleikatut ja sisältäpäin valaistut siluettikuvat saivat aiheensa toivekappaleisiin liittyvistä muistoista. Kahta eri kokoa olevista soittorasioista suuret jäävät soimaan hoivakotien yleisiin tiloihin ja pienet pääsevät kiertämään asukkaiden huoneissa. Jälkimmäiset on mitoitettu asukkaiden tarjotintason mukaan, jolloin niiden tarkastelu on mahdollista myös makuulta käsin.

Konserttisarjan oli tarkoitus jatkua keväällä 2020, mutta vallitsevan poikkeustilan takia konsertit on siirretty tulevaisuuteen. Soittorasia-taideteokset pääsivät kuitenkin ilahduttamaan asukkaita jo huhtikuun lopulla hoivakotien suljettujen ovien taa. Hoivakoti Vomman esimies Petra Blom-Toivonen uskoo, että soittorasioilla on virkistäviä vaikutuksia hoivakodin arkeen.

– On ihanaa saada kulttuuria hoivakotiin ja näen erityisen tärkeänä tämänkaltaiset projektit, joissa asukkaat itse pääsevät vaikuttamaan. Yhdessä Sinkan ja taiteilijoiden kanssa saatiin taltioitua asukkaiden ulottuville ne kappaleet, jotka ovat merkityksellisiä juuri heille. Soittorasiat tuovat varmasti lisää iloa elämään ja mielekkyyttä asukkaiden arkeen tässäkin vaikeassa tilanteessa, kun aktiviteetit ovat vähentyneet poikkeustilanteen rajoitusten vuoksi.

Muistojen soittorasiat on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Keväälle suunniteltujen työpajojen peruunnuttua tarkoituksena on rakentaa Vommaan vuorovaikutteinen aistiseinä, jonka virtuaalisen luontonäkymän edessä on helppo rentoutua. Toimintaa kaipaavat voivat halutessaan lennättää kuivuneita lehtiä tai valita jonkun muun luontoelementin virtuaaliseksi ”siveltimekseen”.

Taiteilijat

Kuvataiteilija, kuvittaja TaM Terhi Ekebom

Terhi Ekebom (1971) on helsinkiläinen kuvataiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Ekebom on toteuttanut useita julkisia teoksia seinämaalauksista installaatioihin, joiden tekoprosessiin sisältyy usein yleisöä osallistavia elementtejä. Kuvitusten ja mainostöiden lisäksi Ekebom tunnetaan myös sarjakuvapiirtäjänä, jonka Suomen Sarjakuvaseura palkitsi Puupäähatulla vuonna 2014.

Muusikko Tenho Raaterova

Tenho Raaterova (1981) on helsinkiläinen muusikko, joka oman musiikkinsa tekemisen lisäksi on esiintynyt paljon palvelutaloissa ja hoivakodeissa, joissa hän on konkreettisesti kohdannut musiikin muistoja ja elämyksiä aktivoivan voiman. Muusikon uran lisäksi Raaterova on opiskellut musiikkikasvatusta ja hänellä on pitkä kokemus työstä mm. muistisairaiden, näkö- ja liikuntavammaisten henkilökohtaisena avustajana.

Kahden taiteilijan yhteistyössä korostuu luontevasti taiteidenvälisyys ja ihmisten kohtaaminen sekä kommunikaatio on molemmille luontevaa. Ekebom ja Raaterova ovat aiemmin tehneet yhteistyössä musiikkia ja sanoituksia, ja heidän säveltämänsä ja sanoittamansa kappale Kuumies tuli toiselle sijalle Kotkan Uudet laulut kilpailussa 2014.