Diivoja ja kylän naisia -näyttely avautuu 11.6.

Naisten mennyt Kerava herää eloon! Sinkan uuden näyttelyn avajaisia juhlistetaan kaikille avoimilla avajaisilla tiistaina 11.6.2024. Tervetuloa!

Satavuotista taivaltaan juhliva Kerava herää eloon Sinkan Diivoja ja kylän naisia -näyttelyssä, jossa vanhat valokuvat alkavat puhua tekoälyn tuottamalla äänellä. Vaikutelma on kiehtova, vaikka naiset kertovatkin tarinaansa hiukan jenkkityylin murtaen.

Näyttelyssä Keravan historiaa katsotaan naisten ja tyttöjen silmin. Vanhimmat museon kokoelmista poimituista valokuvista ovat yli sadan vuoden takaa, uusimmat 1960-luvulta, ajalta ennen kuin Keravasta tuli kaupunki. Kuvissa poseeraavat niin tivolien diivat kuin maatalojen emännät ja terhakkaat tytöt.

Virastojen, tuotantolaitosten, yhdistysten ja kotiseutuaktiivien lahjoittamien kuvien joukosta nousee esille sukutarinoita ja yksittäisiä naiskohtaloita. Osa henkilöistä esiintyy omalla nimellään, osa koskettaa meitä pelkällä olemuksellaan. On naisia, jotka elivät pitkän ja työtelijään elämän ja heitä, jotka kuolivat nuorina. On vaimoja, äitejä, opettajia, taiteilijoita, valokuvaajia ja Suomen Gummitehdas Oy:n Savion tuotantolaitoksen työntekijöitä.

“Yksi heistä oli Elli Auterinen, joka työskenteli Savion kumitehtaan insinöörinä. Sotien aikana hän sai tehtäväkseen tutkia, olisiko voikukkien maitiaisnestettä mahdollista käyttää kumin valmistukseen”, Keravan museopalvelujohtaja Arja Elovirta kertoo.

Auterinen kuului vielä 1940-luvulla varsin harvalukuiseen naisinsinöörien joukkoon. Aikojen saatossa naiset ovat kuitenkin levittäytyneet kaikille elämän osa-alueille. He ovat saaneet yhtäläisen perintöoikeuden, vaalikelpoisuuden ja oikeuden opiskella yliopistossa, eikä työpaikan vastaanottamiseen tarvita enää aviomiehen lupaa.

“Tämä naisten vapautumisen tarina kulkee näyttelyn marginaalissa, mutta sen varsinainen sanoma syntyy kuvan ja katsojan kohdatessa toisensa”, Elovirta sanoo.

“Vanhat valokuvat paljastavat toivottavasti jotain sellaista, mitä pelkät sanat eivät voi tavoittaa. Jotain, mikä jää kielen ja järkiperäisen ajattelun ulottumattomiin.”

Kohti virtuaalimuseota

Tekoälyn avulla henkiin herätettyjen valokuvien lisäksi mukana on muitakin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden kanssa yhteistyössä kehitteillä olevan virtuaalimuseon tuotteita. Näyttelyssä voi astella kauppalan vanhassa keskustassa tai kokeilla taitojaan virtuaalipelissä, joka on saanut innoituksensa Sarioloiden tivolin koristeellisesta ampumaradasta.

“Kyseessä ovat ensimmäiset prototyypit, joissa testataan muun muassa 3D-mallinnoksen mahdollisuuksia. Keravan kauppalan vanhoista rakennuksista vain muutama on kutakuinkin valmiina, loput valmistuvat vuoden päästä”, Elovirta kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi ensi tiistaina 11.6. pidettävät avajaiset ovat kaikille avoimet. Kahvin lisäksi tarjolla on puheita, musiikkia ja drag-hahmo Leila Halkeaman hulvaton opaskierros.

Kaikille avoimet näyttelyn avajaiset 11.6.

Sinkka kutsuu kaikki juhlimaan yhdessä uuden näyttelyn avautumista tiistaina 11.6. Avajaispuheet alkavat klo 14 ja kesäisestä musiikista vastaa Keravan Rumpu ja Pilli. Näyttelyyn voi tutustua drag-hahmo Leila Halkeaman performanssiopastuksella klo 15 tai vapaasti kierrellen. Päivän aluksi on myös tarjolla kahvia klo 11–14. Museoon on vapaa sisäänpääsy klo 11–18.

Avajaisten tarkempi ohjelma

  • Klo 11–14 Kahvitarjoilu
  • Klo 14 Tervehdyssanat: museopalvelujohtaja Arja Elovirta
  • Näyttelyn avaa: Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anne Karjalainen
  • Musiikki: Keravan Rumpu ja Pilli
  • Klo 15 Leila Halkeaman performanssiopastus
  • Klo 16–16.30 Konsertti: KeRuPi goes summertime! Rumpu ja Pilli siirtyy kesäaikaan!

Tervetuloa!

Lisätietoja

Lisätietoja uudesta näyttelystä sekä avajaispäivästä antaa museopalvelujohtaja Arja Elovirta, puh. 040 318 3434 | arja.elovirta@kerava.fi

Diivoja ja kylän naisia
11.6. –15.9.2024

Lue lisää näyttelystä: Diivoja ja kylän naisia