Maineikkaan taiteilijapariskunnan näyttely avautui Sinkassa – katso kooste avajaisista

Taidemaalari Neo Rauchin ja pitkään hänen rinnallaan työskennellyn Rosa Loyn taidetta nähdään nyt ensi kertaa Suomessa Taide- ja museokeskus Sinkassa. Avajaisia vietettiin perjantaina 5.5., ja ainutlaatuinen näyttely avautui yleisölle lauantaina 6.5.

Näyttelyn avajaisissa oli tupa täynnä suomalaisia ja kansainvälisiä vieraita. Avajaisissa kuultiin Keravan kaupungin museopalvelujohtaja Arja Elovirran ja näyttelyn kuraattori Ritva Röminger-Czakon tervehdyssanat. Saksan suurlähettiläs Konrad Arz von Straussenburg avasi näyttelyn. Illan musiikista vastasi harpisti Anni Kuusimäki.

-Olen tänään hyvin onnellinen museonjohtaja. Meillä on todellakin maailmantähdet vierailulla Keravalla ja toivon, että näyttely avaa myös suomalaisyleisön silmät Rauchin ja Loyn taiteelle. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme näyttelyn mahdollistamisesta Sinkassa, iloitsee Arja Elovirta.

Kuraattori Ritva Röminger-Czako, taiteilijat Rosa Loy ja Neo Rauch, Keravan kaupungin museopalvelujohtaja Arja Elovirta 5.5.2023. Taustalla Rauchin maalaus Der böse Kranke, 2012, öljy kankaalle. Kuva: Pekka Elomaa

Rosa Loy ja Neo Rauch ovat Saksan arvostetuimpia ja kansainvälisimpiä nykytaitei-lijoita, joiden maalauksia nähdään nyt ensi kertaa Suomessa. Taiteilijat viettivät näyttelyn avautuessa aikaa Suomessa ja olivat tavattavissa sekä yleisöä että mediaa varten Sinkassa Keravalla.

-Sinkka on museorakennuksena avara ja maalauksemme pääsevät tilassa hyvin oikeuksiinsa. Teokset keskustelevat hienosti keskenään. Olemme todella tyytyväisiä näyttelyn toteutukseen Sinkassa, kiittelevät taitelijat Loy ja Rauch.

-Laajassa näyttelyssä on mukana sekä uudempia että vanhempia töitä. Mukana on paljon teoksia taiteilijoiden omista kokoelmista ja heidän tuotantonsa pääteoksia, kertoo näyttelyn kuraattori Ritva Röminger-Czako.

Taidemaalarit Rosa Loy ja Neo Rauch näyttelynsä avajaisissa Sinkassa 5.5.2023. Kuva Pekka Elomaa

Sinkan historian merkittävin näyttely

Das Alte Land – Ikiaikainen maa täyttää museon kaikki kolme kerrosta. Näyttely on kunnianosoitus rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle. Mukana on laaja kattaus taiteilijoiden omasta historiasta sekä Saksin alueen kulttuurihistoriasta nousevia maalauksia, akvarelleja ja grafiikan vedoksia. Rauchin ja Loyn maalaukset ja grafiikka ovat vahvasti tarinallisia ja ne kumpuavat syvältä taiteilijoiden kotiseutu-jen muodostamasta ikiaikaisesta maasta.

Loy ja Rauch ovat työskennelleet ja eläneet yhdessä vuosikymmenten ajan ja kehittäneet omaa ilmaisuaan rinta rinnan. Heidän teoksensa ovat erilaisia, mutta niiden maailma on yhteinen. Parhaillaan taiteilijapariskunnan teoksia on lähes 30 paikassa eri puolilla maailmaa: yhdessä ja erikseen.

Myös kaupunginjohtaja Kirsi Rontu iloitsee Sinkan uudesta näyttelystä.

-Olen erittäin ylpeä siitä, että tämän tunnetun ja lahjakkaan taiteilijapariskunnan ensimmäinen näyttely Suomessa järjestetään juuri meillä Keravalla. Näyttely on meille hyvin erityinen, koska taiteilijoiden juuret ovat Saksassa ja Ascherslebenissä, joka on Keravan ystävyyskaupunki. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Ascherslebenin kanssa ja pyrkineet rakentamaan kulttuurisiltaa kaupunkien välille, kertoo Rontu.

Avajaisvieraita Sinkassa 5.5.2023

Tervetuloa nauttimaan näyttelystä Sinkkaan

Das Alte Land – Ikiaikainen maa on esillä Sinkassa 20.8.2023 saakka. Taide- ja mu-seokeskus Sinkka sijaitsee Keravalla osoitteessa Kultasepänkatu 2. Museolle käve-lee noin kymmenessä minuutissa Keravan rautatieasemalta. Helsingistä Sinkkaan matkaa vain parissa kymmenessä minuutissa lähijunalla.

  • Aukioloajat: ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la–su 11–17
  • Kesäaukioloajat: 6.6.–20.8. ti–pe 11–18, la–su 11–17
  • Poikkeusaukioloajat: aukioloajat ja pääsyliput
  • Sisäänpääsy: aikuiset 8 euroa, eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa, alle 18-vuotiaat ja työttömät 0 euroa. Sinkassa käy museokortti! Joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai on ilmaispäivä.

Lisätietoja näyttelystä: Rosa Loy | Neo Rauch: Das Alte Land – Ikiaikainen maa