Neo Rauch, Der böse Kranke, 2012, öljy kankaalle, 300x500 cm. Kuva Uwe Walter, Berlin.

Rosa Loy | Neo Rauch: Das Alte Land – Ikiaikainen maa

Rosa Loy (s. 1958) ja Neo Rauch (s. 1960) ovat Saksan arvostetuimpia ja kansainvälisimpiä nykytaiteilijoita. Taidokkaista, esittävistä, mutta epätodellisen oloisista maalauksista tunnettu Leipzigin uusi koulukunta nousi komeettamaisesti maailmanmaineeseen Saksojen yhdistymisen jälkeen. Koulukunnan kärkinimiin kuuluva taidemaalari Neo Rauch ja pitkään hänen rinnallaan työskennellyt Rosa Loy nähdään nyt ensi kertaa Suomessa.

Rosa Loy ja Neo Rauch, taustalla taiteilijoiden yhteinen maalaus. Kuva: Copyright Ludwig Rauch, Uwe Walter.

Näyttelyn teosten teemat ja tunnelmat lepäävät syvällä taiteilijoiden kotiseutujen muodostamassa ikiaikaisessa maassa, Kaakkois-Saksan kulttuurisessa maaperässä. Leipzig on yksi Saksin alueen kolmesta suuresta kaupungista. Yhdessä Dresdenin kanssa se on ollut vuosisatojen ajan klassisen musiikin ja kuvataiteen keskus, johon ovat jättäneet vahvan jäljen niin romantiikka kuin ekspressionismi.

Romantikkojen tavoin Rosa Loy ja Neo Rauch korostavat taiteilijan vapautta, mielikuvitusta ja henkistynyttä suhdetta luontoon. Heidän kiehtovat teoksensa eivät jäljittele näkyvää todellisuutta vaan kuvaavat pikemminkin sisäisiä näkyjä. Maalaukset ovat esittäviä mutta eivät realistisia. Raja todellisuuden, unimaailman ja eri aikatasojen välillä tuntuu hälvenevän.

Taiteilijat houkuttelevat katsojan astumaan ennakkoluulottomasti sisään jännittäviin kuvamaailmoihin ja suodattamaan niiden tarinat kunkin omien havaintojen ja elämänkokemuksen kautta.

Neo Rauch, Der böse Kranke, 2012, öljy kankaalle, 300×500 cm. Kuva Uwe Walter, Berlin.

Das Alte Land on taiteilijoiden kunnianosoitus kotiseudulleen, jossa heidän sukunsa ovat asuneet satojen vuosien ajan. Samalla näyttely on myös Sinkan kunnianosoitus taiteilijoiden tuotannolle ja pitkään jatkuneelle rakkaudelle, työtoveruudelle ja yhdessä jaetulle elämälle.

Rosa Loy ja Neo Rauch ovat työskennellet ja eläneet yhdessä vuosikymmenten ajan ja kehittäneet omaa ilmaisuaan rinta rinnan. Heidän teoksensa ovat erilaisia, mutta niiden maailma on yhteinen.

Rosa Loy, Tilaus | Bestellung, 2003, kaseiini kankaalle, 100x130cm, yksityiskokoelma Leipzig (rajattu).

Näyttelyn avajaisten yhteydessä on julkaistu taiteilijoiden teoksia esittelevä julkaisu (Kustannusosakeyhtiö Parvs), jonka ovat kirjoittaneet näyttelyn koonneet museopalvelujohtaja Arja Elovirta ja kuraattori Ritva Röminger-Czako.

Näyttelyssä on nähtävillä Neo Rauchista kertova dokumentti Neo Rauch: Gefährten und Begleite (Comrades and Companions), 2016, Weltkino Filmverleih. Saksankielinen dokumentti on tekstitetty englanniksi.

Dokumentin esitysajat (kesto 1h 41 min):

  • ti-pe: 11:00 | 12:45 | 14:30 | 16:15
  •  la-su: 11:15 | 13.00 | 14:45