Vispilänkauppaa ja yövieraita -näyttely avautuu Heikkilän kotiseutumuseossa Keravan päivänä

Heikkilän kotiseutumuseossa juhlistetaan Kerava 100 -juhlavuotta ympäristötaiteen ja lemmen voimalla! Vispilänkauppaa ja yövieraita -näyttely avautuu Keravan päivänä 16.6. ja on avoinna 18.8.2024 asti.

Näyttelyssä kuvanveistäjä Jenni Tieahon luontoveistokset valloittavat Heikkilän pihapiirin ja saavat parikseen museon päärakennuksen vitriinissä nähtävän pienoisnäyttelyn entisaikojen heilasteluperinteistä.

Suomalaisesta metsätarustosta inspiraationsa saaneet teokset valmistettu käsityönä

Jenni Tieahon taide on saanut innoituksensa suomalaisesta metsätarustosta, jonka tarinoista välittyy kunnioitus ja arvostus luontoa kohtaan. Teokset yhdistyvät luontoon paitsi eläimellisten hahmojensa myös materiaaliensa kautta. Käyttämänsä villipajun vitsat, maitohorsman hahtuvat sekä muut kasvien osat taiteilija on kerännyt luonnosta itse ja työstänyt kookkaat veistokset hitaana käsityönä.

Nykytaiteen kontekstissa Tieahon teokset liittyvät ympäristö- ja ekotaiteen perinteeseen, herätellen pohtimaan niin menneisyyden myyttien merkityksiä tässä hetkessä kuin luontoympäristöjen merkitystä tulevaisuudessa.

Teokset sijoitettuina Heikkilän piha-alueen paraatipaikoille

Heikkilän päärakennuksen pihaan saapuva Tieahon Yövieras on kuin valtavan shakkipelin ratsu. Kansanperinteessä öiseen aikaan, unenomaisina hetkinä ihmisten luona vierailevat olennot olivat usein yliluonnollisia viestintuojia. Vahva hevoshahmo voi edustaa myös uskollisuutta ja luottamusta.

Myyttisen joutsenen muotoja puolestaan ovat saaneet Heikkilässä esillä olevat pajuveneteokset, aukean pihan Tuuliajolla sekä suuren tammen varjoon sijoitettu Matkalla. Myös veneellä saatettiin suomalaisessa mytologiassa kulkea maailmojen välillä, virtojen vietävänä tai tuonelan vesillä saakka, mutta joutsenella oli usein oppaan ja suojelijan rooli.

Tieahon teoskokonaisuutta täydentää museon päärakennukseen romanttisia tunnelmia tuova pienoisnäyttely entisaikojen heilasteluperinteistä. Suomalaisessa talonpoikaisyhteisössä nuorten seurusteluun, eli heilasteluun tai riiaukseen, kuului tapakulttuurin sanelemia sääntöjä ja monenlaisia perinteitä, joihin myös vispilänkauppa lukeutui. Pienoisnäyttelyn keskiössä ovat heilastelun eri vaiheissa annetut lahjat aina kiinnostuksen ilmaisusta kapioihin.

Taiteilija Jenni Tieaho esittelee teoksensa Heikkilässä sunnuntaina 16.6. klo 14 ja 18.8. klo 13.

Näyttelyn avajaisia vietetään Keravan päivänä 16.6.

Heikkilän kotiseutumuseossa ja sen pihapiirissä vietetään sunnuntaina 16.6. klo 11–16 perinteikästä Keravan päivää, jossa on erityisesti lapsille ja lapsenmielisille suunnattua tekemistä! Lisäksi avautuu uusi Vispilänkauppaa ja yövieraita -näyttely. Museopalvelujohtaja Arja Elovirta avaa näyttelyn klo 14, jonka jälkeen kuvanveistäjä Jenni Tieaho kiertää esittelemässä teoksensa.

Ohjelma:

  • Klo 11–14 Työnäytöksiä: kehrääjä Jutta Jokinen, pitsinnyplääjä Sirpa Pentikäinen ja perinnenahkurimestari Anne Jouhtinen
  • Klo 11.30 ja 13.30 Koko perheen opastukset kotiseutumuseoon
  • Klo 14 Vispilänkauppaa ja yövieraita -näyttely avataan, taiteilija Jenni Tieaho kertoo teoksistaan

Lisäksi tuohisormusten tekoa, lapsille Adolfiinan kätköpolku, jonka varrelta löytyy pieniä omatoimisia puuhatehtäviä, kepparirata ja pihapelejä. Mehua tarjolla, niin kauan kuin riittää.

Heikkilän kotiseutumuseo

Heikkilän kotiseutumuseon päärakennuksessa pääsee kurkistamaan, miltä varakkaan talonpoikaistalon elämänpiiri on 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa näyttänyt. Museon vehreä pihapiiri on aina avoin omatoimiselle retkeilylle ja vaikka piknikille puiden katveessa.

Heikkilän kotiseutumuseoon on ilmainen sisäänpääsy. Museo on avoinna kesällä 18.8. asti keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–16. Juhannusviikolla Heikkilä on suljettu 20.–23.6.

Lisätietoja

Kuvassa Jenni Tieahon veistos Tuuliajolla, 2019, paju ja teräs. Kuva: Heli Kurimo