Taiteilijakoti Erkkolan etävierailu käynnistää matkan Tuusulanjärven alueen tarinoihin

XR-museohankkeen ensimmäinen elämys, etävierailu taiteilijakoti Erkkolaan, avautuu Lucian päivänä 13.12.2023.

Erkkolan vierailu on käytettävissä ilmaiseksi tietokoneella, kännykällä ja tabletilla. Opastukset museo-oppaan kanssa tulevat saataville myöhemmin.

“Hienoa, että Tuusulan museokohteisiin pääsee myös etävierailuille. Ensimmäinen kohde Erkkola on 1800-luvun lopun keskeisen kulttuurivaikuttaja J. H. Erkon koti. Hyvänä puhujana ja hauskana seuramiehenä hän oli haluttua seuraa erilaisissa yhdistyksissä, kokouksissa ja tapaamissa. Siksi odotan innolla etävierailua Erkkolaan”, toteaa Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen.

Matkaoppaina vierailulla toimivat professori Aika (Sampo Marjomaa) ja seurapiirirouva Spindell (Ulla Virtanen). He johdattavat vierailijat runoilija J. H. Erkon arjen, työn ja ajatusten äärelle. Vierailun on käsikirjoittanut Sampo Marjomaa.

“Tässä projektissa yhdistyy useampi oma rakkauden kohde: historia, kulttuuriset juuremme, ihmiskohtalot ja asioiden paketointi lähestyttävään muotoon. Kansakuntamme historia on täynnä kiehtovia hahmoja, tarinoita ja tapahtumia, joita olen päässyt tutkimaan. Fiktiiviset kertojahahmot professori Aika ja rouva Spindell toimivat oppaina katsojille, tarkoituksenaan lorauttaa hieman mehukkuutta historian kokemiseen”, kuvailee Marjomaa ja jatkaa:

”Sanoisin että tätä tehtäessä on entisestään korostunut ihmisyys kulttuuritekojen ja muiden eeppisiltä tuntuvien liikahduksien takana. Kaikilla meillä on haaveita, pelkoja, ajatuksia ja ihastuksia. Professori Ajan filosofiaa sivuten, sanoisin että suurin osa todellisuudestamme on rakennettu unelmista!”

Erkkola on yksi kuudesta kohteesta, jotka XR-museohankkeessa on kuvattu vuoden 2023 aikana. Vuonna 2024 julkaistaan vierailut Aleksis Kiven kuolinmökkiin, taiteilijakoti Halosenniemeen, Jokelan tiilitehtaalle ja Klaavolan talolle Tuusulassa sekä Heikkilän kotiseutumuseoon Keravalla. Kaikki julkaistut kohteet löytyvät aikanaan yhteiseltä Tuusulanjärven alueen etäkierrokselta. Lisää kohteita kuvataan mahdollisesti myöhemmin.

Museokohteet on kuvattu 360 asteen valokuviksi, joihin on lisätty äänitteitä, videoita, kuvia ja tekstejä syventämään paikan kertomusta. Uutta sävyä kierroksiin tuovat videokuvatut oppaat sekä kuhunkin kohteeseen tuotettu äänimaisema. Etävierailut on teknisesti toteuttanut VReal Oy, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus digitaalisten opastusten toteuttamisesta erityisesti historiallisiin kohteisiin ja kulttuuriympäristöihin. Vierailujen testaamiseen ja kehittämiseen ovat osallistuneet mm. seudun museoiden omat vapaaehtoiset.

Etävierailut mahdollistavat digitaalisen museovierailun myös niille, jotka eivät pääse paikan päälle museokohteisiin. Niiden tarkoitus on tarjota koskettava elämys kulttuuriperinnön ja taiteen parissa, tehdä museokohteet saavutettaviksi itsenäisille etävierailijoille ja samalla luoda väline digitaalisille opastuksille sekä tarjota tietoa museokohteista kiinnostavalla tavalla.

”On ollut todella mielenkiintoista kokeilla, miten korona-aikana yleistyneitä etävierailuja saadaan kehitettyä elävämmiksi, pois yksinäisestä hiljaisuudesta. Monta uutta ideaa odottaa takataskussa”, toteaa etävierailujen toteuttamisen koordinoinut ja sisällöntuotannosta vastannut sisältötuottaja Minna Turtiainen.

Etävierailut ovat ensimmäinen askel kohti XR-museota, joka tulee sisältämään erilaisia digitaalisia museopalveluita eri päätelaitteille mobiilista VR-silmikoihin. XR-museo on elämyksellinen ja vuorovaikutteinen tapa tutustua museokokoelmiin ja -näyttelyihin. Se tarjoaa mahdollisuuden eläytyä menneisiin tapahtumiin ja ajanjaksoihin täysin uudella tavalla.

XR-museohankkeessa ovat mukana Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot, Ainola ja Lottamuseo.

Hankkeen päärahoitus on Euroopan unionin NextGenerationEU-tuki, jonka on jakanut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

XR-museon rakentamista voit seurata hankkeen sivuilla: xrmuseo.com

Lisätietoja, XR-museohanke:

Yhteisötuottaja Minna Vähäsalo 
puh. 040 315 3879

Hankepäällikkö Janne Tamminen
puh. 040 315 3873

Sisältötuottaja Minna Turtiainen
puh. 040 315 2260