Täysin uudenlainen XR-museo Tuusulanjärven seudun museoille

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan alueen museoissa käynnistyy huhtikuussa yhteisen virtuaalisen museon toteuttaminen. Uusi, osallistava ja vuorovaikutteinen XR-museo tuo yhteen museoiden sisällöt ja vie niiden toimintaa virtuaalisiin ympäristöihin. Toteutuksessa hyödynnetään uusia laajennetun todellisuuden (XR) teknologioita. Vastaavia ylikunnallisia tai usean museon yhteishankkeita ei vielä toimi virtuaalitodellisuus (VR)-, web3- tai metaversumiympäristöissä Suomessa eikä maailmalla.

XR-museo välittää Keski-Uudenmaan alueen kulttuuriperintöä ja taidetta uudessa ympäristössä, virtuaalisessa muodossa. Museossa voi vierailla avatarina omalta tietokoneelta tai VR-silmikolla. XR-museo on avoinna ja saavutettavissa myös poikkeusolosuhteissa.

XR-museon toimintaa, palveluja ja sisältöjä suunnitellaan yhdessä yleisöjen kanssa. XR-museo on yhteisöllinen kohtaamisten paikka: siellä järjestetään opastuksia, työpajoja ja tapahtumia taiteen ja kulttuuriperinnön parissa. Museokeskus toimii monikielisesti ja palvelee myös kansainvälistä yleisöä.

“Metaverse-alustalla toimiva ja XR-teknologiaa hyödyntävä virtuaalimuseo on uudenlainen konsepti sekä museo- että XR-toimijoille. Itse identifioidun kumpaankin ryhmään. Olen työskennellyt virtuaalisen arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön parissa pitkään, ja XR-museohankkeessa minulla on mahdollisuus yhdistää nämä pitkäaikaiset mielenkiintoni. Tämä on kuin syöttö lapaan”, iloitsee hankepäällikkö Ale Torkkel.

Laajennetun todellisuuden tekniikoilla toteutettava, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen museo avautuu vuonna 2025. Hankkeessa työskentelevät hankepäällikkö Ale Torkkel, sisältötuottaja Minna Turtiainen ja yhteisötuottaja Minna Vähäsalo.

XR-museossa ovat mukana Järvenpään, Keravan ja Tuusulan kunnalliset museot sekä Ainola ja Lottamuseo.

Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuella. Tuki on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

DALL-E2-tekoälyohjelman luoma museopaviljonki Tuusulanjärvellä / Minna Turtiainen.

Lisätietoja hankkeesta antaa:

Hankepäällikkö Ale Torkkel
ale.torkkel@jarvenpaa.fi
puh. 050 585 39 57