Sinkan kokoelmatyössä tapahtuu: pelastetaan Biblia

Heikkilän kotiseutumuseon tilan alkuperäisesineisiin kuuluva Raamattu pääsi kevään 2022 aikana paperikonservointiliike A. Aaltosen hellään ja ammattitaitoiseen huomaan puhdistusta varten.

1600-luvun lopussa Tukholmassa valmistetun Raamatun tiedetään olleen käytössä Heikkilän tilalla vielä 1920-luvulla. Pitkä käyttöikä ja epäotolliset säilytysolosuhteet olivat jättäneet esineen niin huonoon kuntoon, että sen pelastamiseksi päätettiin ryhtyä toimenpiteisiin.

Raamatun konservointitoimenpiteiden ensimmäisenä askeleena sen sidokset puhdistettiin liasta ja homeesta, sivujen taitteita suoristettiin ja kansien sekä selkämyksen nahka elvytettiin puhdistuksen jälkeen nahkabalsamilla. Puhdistuksen yhteydessä sivujen välistä löydettiin kuivunut neliapila, joka siirrettiin säilytettäväksi erilliseen silkkitaskuun.

Puhdistuksen myötä pyrimme takamaan Raamatun säilymisen. Asiantuntevan puhdistustyön ansiosta saatiin kartoitettua myös seuraavat askelet esineen konservoinnissa. Esimerkiksi Raamatun sidokset olivat päässeet niin hauraaseen kuntoon, että nämä tulisi purkaa ja sitoa uudelleen. Toistaiseksi puhdistettu esine pääsee odottelemaan jatkotoimenpiteitä uusiin otollisiin säilytysmateriaaleihin pakattuna.