Yli 5000 huonekalu- ja sisustuspiirustusta, mainoskuvaa ja huonekalua julkaistu uudella Finna-sivulla “Tuoleja ja tiloja”

Uusi Tuoleja ja tiloja -hakupalvelu kokoaa yhteen huonekalumuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin aineistoja eri museoiden kokoelmista Finnassa. Sivusto on toteutettu yhteistyössä Designmuseon, Keravan museopalvelujen ja Lahden museoiden kesken. Hakupalvelu helpottaa eri museoiden teemaan liittyvän aineiston löytymistä yh

Yleisö on kiinnostunut huonekaluista ja muotoilusta. Museoihin on aktiivisesti tullut kysymyksiä aihepiiriin liittyen, mikä synnytti keskustelun museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyö TAKOn piirissä huonekaluteollisuuskokoelmien saavutettavuudesta. Tiedon saattaminen yleisön saataville digitaalisesti nähtiin tähän vastauksena.

Nyt avautunut Tuoleja ja tiloja -sivusto toteutettiin valtakunnalliseen Finna-hakupalveluun. Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä hakupalvelu, jossa voi tutustua museoiden, kirjastojen, arkistojen ja muiden toimijoiden aineistoihin. Suomalaisen huonekaluteollisuuden tutkiminen osana pohjoismaista muotoilua ja laajempaa kansainvälistä kenttää helpottuu merkittävästi myös Suomen ulkopuolella, kun aineistot ovat nyt saatavilla verkossa. Finnan kautta aineistot voidaan myöhemmin avata EU:n yhteisessä Europeanassa.

Designmuseo oli luonteva yhteistyökumppani Keravan ja Lahden museoiden yhteishankkeelle, koska Designmuseolla on valtakunnallisen vastuumuseon rooli. Hanke on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hakupalveluun voidaan jatkossa liittää mukaan muitakin museoita, joiden kokoelmiin kuuluu huonekaluaineistoja.

Tuoleja ja tiloja -sivustolle on koottu tietoa erityisesti Askon, Stockmannin piirustuskonttorin ja Keravan Puusepäntehtaan tuotannosta. Mukana on piirustuksia muun muassa Eero Aarniolta, Maija Heikinheimolta, Olof Ottelinilta, Esko Pajamieheltä, Maija Taimilta, Ilmari Tapiovaaralta ja Werner Westiltä. Monet suunnittelijoista ovat työskennelleet useammalle tehtaalle. Saatavilla on myös usean tuntemattomammaksi jääneen suunnittelijan tuotantoa, kuten Ilmari Lappalaisen, Pekka Rannikon ja Ilse Töyrylän.

-On kaikkien etu, että tieto on helposti löydettävissä ja käytettävissä digitaalisessa ympäristössä. Tämä edellyttää museoilta aineistojen digitoimista sekä kuratointia selkeiksi kokonaisuuksiksi. Näillä toimilla voimme aktiivisesti edistää aineistojen laajempaa käyttöä, sanoo hankkeen toteuttanut projektitutkija Silja Koskimies.

Sivustolta löytyy esineiden ja valokuvien lisäksi eri suunnittelijoiden alkuperäisiä huonekalu- ja sisustuspiirustuksia. Näitä kiinnostavia suunnittelupiirustuksia on paljon museoiden kokoelmissa, mutta niitä voidaan esitellä näyttelyissä yleensä vain rajallisesti. Nyt niihin pääsee tutustumaan vaivattomasti. Aineistoja voi selata esimerkiksi huonekalutyypin, suunnittelijan tai valmistajan perusteella valmiiden kategorioiden avulla.

-Helpotamme aineistojen löytymistä tarjoamalla hakupalvelun etusivulla valmiita kategorioita sen sijaan, että käyttäjän täytyy itse keksiä sopiva hakusana. Teemanostoissa olemme koonneet valmiiksi yhteen valokuvia ja piirustuksia esimerkiksi joistakin tietyistä sisustuskohteista, kertoo Koskimies.

Tuoleja ja tiloja -hakupalvelu (finna.fi).