Kirsi Kaulanen, Pohjoinen myriadi, 2022, kiiltohehkutettu ruostumaton teräs, valo. Kuva Dan Court, Sinkka.

Pohjoinen myriadi

Kirsi Kaulanen

Sara Leino | Teho Majamäki | Lauri Porra

Pohjoinen myriadi levittäytyy katsojan ympärille kuin tunturilta avautuva maisema tai hiljaa soiva avaruus. Näyttelyn pääosassa ovat nykytaiteen kärkinimiin kuuluvan Kirsi Kaulasen (s. 1969) laserleikatut teräsveistokset. Ne ovat lainanneet muotokielensä uhanalaisten kasvien ääriviivastoista ja metsän pohjalle piiloutuvien juurten ornamentiikasta.

Seinälle, kattoon ja lattialle levittäytyvät veistokset ovat kuin eläviä organismeja tai tuntemattomia universumeja. Täynnä yksityiskohtia olevat teokset asettuvat tilaan kuin maahan laskeutunut galaksi. Teräksestä kimpoavat valonsäteet ja seinillä häilyvän varjojen maailman on luonut valaistussuunnittelija Sara Leino. Pohjakerroksen avaruudellisen äänimaiseman on toteuttanut säveltäjä, muusikko Lauri Porra.

Juuriltaan Kolarin Äkäslompolosta, seitsemän tunturin kylästä olevan Kaulasen taiteessa kaikki palautuu luontoon. Luontoyhteys ja -ymmärrys ovat hänelle ehtymättömän luovuuden lähde ja olemassaolon ehto: ”Koen olevani kotona itsessäni, kun olen metsässä. Metsän geometria, ornamentiikka ja luonnon muodot tallentuvat kehoni muistiin ja virtaavat käsien kautta konkreettisiksi muodoiksi.” Mukana on huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, mutta kyse on myös kauneudesta, haltioitumisesta, jaetusta kohtalosta.

Muinaissuomalaisessa kulttuurissa ihminen, luonto ja universumi olivat yhtä. Maailmankaikkeuden uskottiin lepäävän valtavan maailmanpylvään, Sammaksen varassa. Se loi maailman järjestyksen ja liitti taivaankannen maan piiriin. Kaulanen rakentaa näyttelytilaa hallitsevan maailmanpylvään puusta. Puuta, tarkemmin sanottuna kuusta, mäntyä ja haapaa on myös kohdun lailla suojaava Olotila. Sen äänimaailma on syntynyt yhteistyössä äänisuunnittelija, lyömäsoitintaiteilija Teho Majamäen kanssa. Teoskokonaisuuteen Motus Majamäki teki äänimaiseman, jossa veistokset toimivat solisteina.

Viime vuosina Kirsi Kaulanen on keskittynyt julkisten taideteosten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näistä viimeisin on Helsingin Pikkuparlamentin puistoon suunniteltu presidentti Mauno Koiviston muistomerkki, joka on saanut nimekseen Välittäjä. Sen yli kaksimetrinen pienoismalli saa myös ensiesittelynsä tässä näyttelyssä.

Kirsi Kaulanen, Pohjoinen myriadi, 2022, kiiltohehkutettu ruostumaton teräs, valo. Kuva Dan Court, Sinkka.

Kirsi Kaulasen Motus, 1-2, 2021 ja Valuvat pisarat, 2005. Kuva Dan Court, Sinkka.

Teho Majamäki soittaa Kirsi Kaulasen veistosta Pohjoinen myriadi, 2022. Kuva Dan Court, Sinkka.