Sandra Kantasen ja Sirkka-Liisa Lonkan teoksia Viidakko tulvii -näyttelyssä. Kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Viidakko tulvii

SIRKKA-LIISA LONKA - teoksia vuosilta 1963─2015

feat. Erno Enkenberg, Sandra Kantanen, Tamara Piilola ja Perttu Saksa

Viidakko tulvii, on näyttely, jossa on Sirkka-Liisa Longan teoksia kuudelta eri vuosikymmeneltä. Hänen tuotannostaan on nostettu esiin kolme kokonaisuutta: viidakkokuvat, meriaiheet sekä suuret abstraktit pastellimaalaukset. Näyttelyssä ne saavat rinnalleen neljän 1970-luvulla syntyneen taiteilijan teokset, jotka käyvät vuoropuhelua Longan tuotannon tärkeimpien teemojen kanssa.

Sirkka-Liisa Lonka syntyi 1943 Kouvolassa ja opiskeli 1960-luvulla Kuvataideakatemiassa. Hän on maailmanmatkaaja, joka on kulkenut Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa 1980-luvun alusta asti. Samoissa maanosissa hän on myös opettanut ja osallistunut erilaisiin taidetyöpajoihin.

Viime vuosina Lonka on ammentanut aiheita Perun viidakosta, missä hän on viettänyt monet talvet. Amazonin sademetsän siimekseen rakennuttamassaan talossa hän on maalannut ympäröivää luontoa. Lonka ei kuitenkaan ole puhdas havainnoija vaan pikemmin symbolisti, joka maalaa metakuvaa viidakosta, salaperäisten kissapetojen kodista.

Pastellimaalaus on tekniikoiden välimuoto. Sen maalauksellinen luonne on helposti käännettävissä piirtämiseksi. Abstraktien pastellitöiden taustalla voi nähdä vahvoja vaikutteita idästä. Kiinalaisen maalaustaiteen sommittelu ja värisävyjen keveys ovat selvästi niissä läsnä.

Viimeisin iso yksityisnäyttely ulkomailla oli Limassa, hienossa Mirafloresin kaupunginosassa olevassa Yhdysvaltain rahoittamassa taidekeskuksessa vuonna 2010, josta se siirtyi myös Cuscon nykytaiteen museoon.

Sirkka-Liisa Longan teokset saavat rinnalleen neljä hyvin erilaista maailmaa, joilla kuitenkin on joku selkeä yhtymäkohta näyttelyn teemoihin. Erno Enkenbergin (s. 1975) maalaukset vievät Longalle niin tuttuun Amazonin sademetsään, Mascho-Piron alkuperäiskansan maille. Sandra Kantasen (s. 1974), Tamara Piilolan (s. 1977) ja Perttu Saksan (s. 1977) teokset kommentoivat tai täydentävät hänen vesi- ja meriaiheitaan.

Sirkka-Liisa Longan tavoin Sandra Kantanen on viehättynyt itämaisesta estetiikasta. Hänen valokuvissaan meduusaparvi näyttäytyy veden ja taivaan kalvoille peilautuvina piirustuksellisina muotoina. Tamara Piilolan maalaamissa unenomaisissa maisemissa keskiössä on myös vesi ja sen pintaan heijastuva kasvillisuus. Vesi, joka Perttu Saksan videolla värjäytyy punaiseksi ja vie ajatukset ihmisluonnon julmuuteen.

Näyttelyn on koonnut kuraattori Veikko Halmetoja.

Sirkka-Liisa Lonka, Sateessa yhdessä, 2011, sekatekniikka, 130 x140 cm (rajattu).

Näyttelyn tapahtumat

Sirkka-Liisa Longan taiteilijaopastus sunnuntaina 13.3.2016 klo 14.