Charles Petillonin valokuvateoksia Ilmassa-näyttelyssä. Pigmenttivedos, courtesy Danysz gallery. Kuva Dan Court, Sinkka.

Ilmassa – On the Air

Timo Aho | Jiri Geller | Saara-Maria Kariranta | Anni Kinnunen | Paula Lehtonen | Josefina Nelimarkka | Charles Pétillon | Jarmo Ilmari Somppi | Marianna Uutinen | Timo Wright

Tämän näyttelyn piti avautua vuosi sitten, mutta jotain oli ilmassa. Näkymättömät aerosolihiukkaset levisivät ympäri maapalloa ja sairastuttivat tuhansia ja taas tuhansia. Karibialla jokavuotiset karnevaalit jouduttiin perumaan ja Keravalla leikkisäksi suunniteltu näyttely sai entistä tummempia sävyjä. Syntyi äänekäs kokonaisuus, joka vie ihmeen äärelle, taivaalle ja tähtisumuihin.

Näyttelyssä liikutaan ilmassa ja ääniaalloilla – On the Air. Mukana on kymmenen taiteilijaa, joiden teoksissa ilmalla, ilmapalloilla ja niiden luomilla mielikuvilla on keskeinen rooli. Ilma kantaa ääntä, elämää ja ilmavirtoja. Se määrittää maapallon yhteisen tulevaisuuden.

Charles Petillon, Souvenirs de famille, 2011, pigmenttivedos, 111x146 cm, Courtesy Danysz gallery.

Charles Petillon, Souvenirs de famille, 2011, pigmenttivedos, 111×146 cm, Courtesy Danysz gallery.

Suomessa ensimmäistä kertaa esittäytyvä ranskalainen Charles Pétillon pitää itseään muotojen arkeologina ja kuvien kansatieteilijänä, eräänlaisena henkisen ja aineellisen kulttuurin tutkijana. Valkoiset ilmapallot ovat hänen tavaramerkkinsä. Niistä Pétillon rakentaa Interventionsa, jotka hän tallentaa valokuvaamalla. Autiot pelikentät ja tyhjät rakennukset nousevat irti arjesta ja suuntaavat huomiomme todellisuuden runollisempaan puoleen.

Charles Petillonin valokuvateoksia Ilmassa-näyttelyssä. Pigmenttivedos, courtesy Danysz gallery. Kuva Dan Court, Sinkka.

Ilmapallot ovat keskeisessä roolissa myös Jiri Gellerin, Anni Kinnusen ja Timo Wrightin teoksissa. Ihmisen ja luonnon suhteen lisäksi ilmassa on todellisuuden hallintaan, havaitsemiseen ja elämän ihmettelyyn liittyviä kysymyksiä. Luonnon hallinnan ja elämän ihmettelyn teemat näkyvät myös Timo Ahon ”kasvitieteellisessä puutarhassa”, jossa muoviset kasvit hengittävät samaa ilmaa kuin ihmiset.

Jiri Geller, DUNKELHEIT X, 2018, maalattu lasikuitu, teräs, magneetit & DUNKELHEIT V, 2007, maalattu lasikuitu. Kuva Dan Court, Sinkka.

Timo Aho, Under Control, 2018–2021, muovi, ilmastointiteippi, ilmapuhallin, ajastin, puurakenne. Kuva Dan Court, Sinkka.

Josefina Nelimarkka ja Paula Lehtonen nostavat katseemme taivaalle. Voimme uskaltautua myrskyn silmään tai katsella pilvien muodonmuutosta, jota lempeät sävelet säestävät. Nelimarkka hyödyntää teoksessaan tutkijoiden keräämää ilmastodataa. Saara-Maria Karirannan ja Jarmo Ilmari Sompin teoksen idea syntyi sen sijaan yksinkertaisesta havainnosta. Siitä kuinka kiehtovasti ilmavirta lennättää kevyttä muovia.

Josefina Nelimarkka, A whisper that turns into a poetic consequence (Air holder), 2020 ja valokuvateoksia. Kuva Dan Court, Sinkka.

Saatamme hyvin kuvitella, että olemme vain pieni osa universumia. Ilmassa leijuu kuitenkin tonneittain tähtipölyä. Itse asiassa olemme kaikki tähtien sukua. Rakennumme samoista alkuaineista universumin kanssa. Olemme myös ajallisia olentoja, jotka elävät, kaipaavat ja unelmoivat, kuka mistäkin. Joku tähdistä, joku lentämisestä, joku toisesta todellisuudesta. Marianna Uutisen maalaukset ja Jarmo Ilmari Sompin virtuaalilaseilla toimiva teos nostavat meidät irti maasta, kuljettavat kimmeltävän glitterloisteen lävitse tai vievät unenomaiselle lennolle läpi värien avaruuden, kohti valoa.

Tutustu näyttelyjulkaisuun (pdf).

Marianna Uutisen akryylimaalaukset kankaalle Rest, 2021, Back, 2021 ja MA, 2021. Kuva Dan Court, Sinkka.