Kalle Hamm & Dzamil Kamanger Sans toit ni loi, 2010. Kuva Jussi Tiainen, Sinkka.

Kalle Hamm – Vieraalla maalla

Kansainvälisesti arvostetun kuvataiteilija Kalle Hammin (s.1969) laaja yksityisnäyttely.

Vieraalla maalla on katsaus Hammin monipuoliseen taiteelliseen tuotantoon ja siihen on koottu teoksia taiteilijan 20-vuotisen uran vaiheilta. Näyttelyn kuraattorina toimii helsinkiläinen kriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja.

Näyttelyn nimi, Vieraalla maalla, viittaa Hammin teosten teemoihin. Kalle Hamm käsittelee teoksissaan ulkopuolisuutta, vierauden kokemusta ja ihmisten tapaa lokeroida ja määrittää asioita miltei väkivaltaisesti. Toiseus ja ulkopuolisuus ovat useissa teoksissa vahvasti läsnä, mutta vain harvoin tekijän itsensä kautta koettuna. Hamm käsittelee aihetta analyyttisesti, muiden kokemusmaailmaa hyödyntäen. Samalla hän tekee näkyväksi valtarakenteita, ikiaikaisia oikeuksia asettaa muita ihmisiä ja ihmisryhmiä heikompaan asemaan. Hamm käsittelee toiseuden teemoja ja ihmisten maailmaa usein kasvi- ja eläinaiheisten metaforien kautta.

Näyttelyn nimi kuvaa myös sitä, miten Hamm toimii kuvataiteen kentällä välillä kuin vieraalla maalla. Hänen teostensa lähtökohdat ja toteuttamisen tavat poikkeavat valtavirrasta. Ne perustuvat ihmisten kohtaamiseen ja niiden kohtaamisten tarkastelemiseen. Lisäksi Hamm tarjoaa teostensa kautta ihmisille väylän osallistua ja jakaa ajatuksiaan.

Hamm työskentelee paljon yhteistyössä pitäaikaisen kumppaninsa Dzamil Kamangerin kanssa. Myös Vieraalla maalla -näyttelyssä nähdään taiteilijoiden yhteisteoksia, jotka ovat tärkeä osa Hammin tuotantoa. Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja haluaa tuoda Kalle Hammin esiin myös taitavana piirtäjänä. Videoiden, installaatioiden ja veistoksen lisäksi näyttelyssä on paljon piirustuksia, kuten eri kokoelmista lainattu teossarja Meeting the Unknown, vuodelta 1997.

Kalle Hamm työskenteli syksystä 2013 alkaen erikielisten keravalaisten kanssa etsintäkuuluttaen paikallisille merkityksellisiä paikkoja. Näistä kohtaamisista syntyi yhteisötaideteos Kuuleeko Kerava?. Keravalaisille merkityksellisiin paikkoihin pääsee tutustumaan projektissa toteutetun julkaisun sekä paikkoihin kiinnitettyjen kylttien avulla.

Vieraalla maalla -näyttely jatkoi Keravalta Mikkelin taidemuseoon, jossa se oli esillä 21.11.2014 – 15.2.2015.

Kalle Hamm & Dzamil Kamanger Sans toit ni loi, 2010. Kuva Jussi Tiainen, Sinkka.

Kalle Hamm, Gli Indesirati, 2013, muste paperille.