FixC

Vilkettä ja tajunnanvirtaa

Maria Duncker, Juha van Ingen, Sami van Ingen & Petri Kuljuntausta, Philip von Knorring, Laura Könönen, mfx, Pekka Nevalainen, Erkka Nissinen, Marjatta Oja, Seppo Renvall, Jarkko Räsänen, Pekka Sassi, Alli Savolainen, Mika Taanila, Jimi Tenor, Marko Vuokola, Kari Yli-Annala, Denise Ziegler

Vilkettä ja tajunnanvirtaa on suomalaisen sähköisen taiteen historiasta kertovan VILKE-kokoelman ensiesittely.

Sen on koonnut taiteilijavetoinen FixC-osuuskunta, jonka jäsenten tekemä 50-kanavainen videoinstallaatio juhlistaa myös korealaissyntyisen Nam June Paikin saksalaisgalleriassa maaliskuussa 1963 pitämää Exposition of Music – Electronic Television -näyttelyä ja videotaiteen syntyä.

VILKE-kokoelman vanhin teos on Philip von Knorringin Moderna Museetissa vuonna 1977 esittämä Bevakat, jossa katsoja joutuu tarkkailemaan itseään vanhojen valvontakameroiden lävitse. Aikajanan toisessa päässä ovat Juha van Ingenin ja demoskeneryhmä mfx:n tietokonepohjaiset työt. Väliin mahtuu mielenkiintoisia videoinstallaatioita, äänitehosteilla rakennettua elokuvallista kerrontaa, neulanreikäkameralla kuvattua ”roadmovieta” ja ihmisen konkreettista väliintuloa vaatia töitä – jotka kaikki tarvitsevat sähköä elääkseen.

Perinteisesti sähköistä taidetta on tallennettu päivittämällä VHS:n kaltaisia vanhoja esitysmuotoja uudempaan, pienempään, tehokkaampaan ja teräväpiirtoisempaan muotoon. VILKE-kokoelman teokset taltioidaan digitaaliseen muotoon, mutta ne pyritään esittämään myös alkuperäisessä formaatissaan silloin, kun se on mahdollista. Rakeinen VHS-kuva, analogisen radion kohina ja diaprojektorin heilunta saavat näkyä. Ja vaikka teknologia tuntuu ikääntyvän nopeasti, teosten aiheet eivät vanhene – eivätkä tunteet, joita ne herättävät.

Näe ja koe myös juhlateos 50!

Vuonna 2013 on kulunut 50 vuotta videotaiteen ”paavin” Nam June Paikin näyttelystä Exposition of Music – Electronic Television, jota pidetään videotaiteen lähtölaukauksena. FixC-osuuskunta haluaa kunnioittaa tapahtumaa Suomen suurimmalla monikanavainstallaatiolla, jonka raameihin Maria Duncker, Juha van Ingen, Seppo Renvall, Jarkko Räsänen ja Kari Yli-Annala ovat sovittaneet uudet teoksensa.

Teokset vaihtuvat muutaman päivän välein. Vuoroaan odottavat työt ovat esillä yksikanavaisina dokumentaatioina.