Helmipaikka: Filosofin uni

Poimintoja Jaakko Hintikan lahjoituskokoelmasta Helmipaikalla.

Sulje silmäsi ja kuvittele nukkuvasi. Mielen syövereistä eteesi nousee kiehtovia kuvia, mylviviä härkiä, auki rävähtäneitä silmiä, akrobaattien liikkeiden piirtämiä voimaviivoja, kuplivaa sirkusnaurua.

Keravan taidemuseon kokoelmanostoja esittelevällä Helmipaikalla avautuu pieni otos professori Jaakko Hintikan (s. 1929) lahjoituskokoelmasta. Analyyttisenä ajattelijana tunnetun Hintikan kokoelmasta on valittu joukko teoksia, jotka vievät logiikan tuolle puolen. Marc Chagallin ja Joan Mirón kaltaiset modernistit uneksivat silmät auki, antoivat alitajunnan puhua. Samaa tuntua on myös suomalaisen Alpo Jaakolan maalauksissa. Pablo Picasson ote on analyyttisempi ja siksi ehkä lähempänä Jaakko Hintikan omaa ajattelutapaa.

Keravan taidemuseolle lahjoitettu lähes kahdensadan teoksen kokoelma sisältää modernia taidetta, muotokuvia ja laajan otoksen japanilaisia puupiirroksia. Suurin osa teoksista on grafiikkaa ja noudattaa kodin intiimiä mittakaavaa. Kokoelman erityisyys onkin tavassa, jolla se linkittyy Hintikan elämään ja ajatteluun. Omaksi erikoisalakseen Yhdysvalloissa uransa tehnyt huippufilosofi on määritellyt inhimillisen ajattelun perusmuodot ja niiden historian. Pohja hänen uralleen luotiin jo koulukaupungissa Keravalla.

Keravan yhteiskoulussa oli 1940-luvulla erinomaisen hyvät opettajat. Kokoelmalahjoitus on kiitos siitä, mitä Kerava teki hyväkseni.

Ensimmäinen osa lahjoituksesta saatiin vuonna 2009 ja osa siitä oli esillä Filosofin valinta -näyttelyssä vuonna 2010. Tänä keväänä saatu lisälahjoitus odottaa vielä luettelointia, kunnostusta ja taustojen tutkimusta. Nyt esillä olevien seitsemän teoksen avulla pääsemme kuitenkin matkalle uneksi kutsutun inhimillisen ajattelun maailmaan.