Lilli Haapala, Tutkimusmatkoja (paikkoihin joita ei ole), 2020, video- ja esineinstallaatio. Kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Sininen planeetta

Kimmo Kaivanto

Lilli Haapala | Laura Könönen | Antti Laitinen | Maija Närhinen | Kim Somervuori

Sininen planeetta -näyttelyn keskiössä ovat Kimmo Kaivannon (1932–2012) teokset ja niiden ekologiset äänenpainot. Kaivanto oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, jonka teoksissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Tällä ilmastonmuutoksen aikakaudella Kaivannon maalaukset tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Ekologisten teemojen lisäksi haluamme esitellä uusille katsojasukupolville myös sen vaikuttavan visuaalisuuden, josta taiteilija tunnetaan ja jonka vuoksi hänen teoksiaan rakastetaan.

Kimmo Kaivanto, Kun meri kuolee II, 1973, öljy kankaalle, Sara Hildénin säätiö, Sara Hildénin taidemuseo. Kuva Ida Nisonen, Sinkka.

Taiteella on tärkeä rooli uusien näkökulmien herättelijänä. Lähiluonnon tavoin näyttelyt ovat kuitenkin myös toivon, rentoutumisen ja rauhoittumisen paikkoja. Kaivannon rinnalle nostettujen nykytaiteilijoiden videoissa ja tilateoksissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Kaivannon tavoin Antti Laitinen on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa ja löytänyt itselleen saaren – olkoonkin, että on joutunut rakentamaan sen itse. Vesi on tärkeässä roolissa myös Lilli Haapalan installaatiossa ja Maija Närhisen paperikollaasissa, jossa maailman Atlakseen painetut joet yhtyvät yhdeksi virraksi.

Lilli Haapala, Tutkimusmatkoja (paikkoihin joita ei ole), 2020, video- ja esineinstallaatio. Kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu ”Kaivannon sininen”. Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa. Materiaaliromantikkona tunnettu Kim Somervuori kumartaa Kaivannon suuntaan, mutta hänen oma bluesinsa soi urbaanein sävelin. Laura Könösen materiaalina on aineista ikiaikaisin: kivi. Könösen veistosten siniseksi maalattu pinta vie ajatukset kuitenkin taivaankanteen ja sen taa.

Laura Kononen, Bite, 2019 ja No Heaven Up in the Sky, 2011 sekä Kimmo Kaivanto, Superkasvu, 1973, EMMA Espoon modernin taiteen museo, Saastamoisen säätio sr. Kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Kim Somervuori, Life is a huge sketch, 2020, tussi, akryyli, lyijykynä, puuväri, öljyliitu paperille, kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa.

Näyttely oli avoinna 3.2.–26.9.2021, museo oli suljettu koronarajoitusten vuoksi 3.2.–5.5.2021.

Laura Kononen, Bite, 2019, maalattu dioriitti.

Kimmo Kaivanto, Superkasvu, 1973, EMMA Espoon modernin taiteen museo, Saastamoisen säätio sr, ja Hiljaisuus, 1973, Sara Hildénin säätiö, Sara Hildénin taidemuseo. Kuva Pekka Elomaa, Sinkka.

Näyttelyn video-opastukset

Näyttelyn 1. video-opastus

Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee Sininen planeetta -näyttelyssä nähtäviä Kimmo Kaivannon teoksia.

Hyppää upotetun sisällön yli: Näyttelyn 1. video-opastus, jolla esitellään Kimmo Kaivannon teoksia.

Näyttelyn 2. video-opastus

Opastuksella tutustutaan Sininen planeetta -näyttelyn nykytaiteilijoiden, eli Lilli Haapalan, Laura Könösen, Antti Laitisen, Maija Närhisen ja Kim Somervuoren teoksiin kuraattori Veikko Halmetojan johdolla.

Hyppää upotetun sisällön yli

Lilli Haapala – Taiteeni tarina

Kuvataiteilija Lilli Haapala kertoo teoksestaan Tutkimusmatkoja, paikkoihin joita ei ole.

Hyppää upotetun sisällön yli