Jacob Dahlgren, I, the World, Things, Life, 2002–2014, tikkataulut. Kuva Hannu Pakarinen, Sinkka

Raitoja ja väripalloja

Stig Fredriksson ja Jacob Dahlgren

Ruotsalaisen nykytaiteilija Jacob Dahlgrenin (s.1970) installaatiot ja videoteokset asettuvat vuoropuheluun porvoolaisen Stig Fredrikssonin (1929–2008) 1960–1970-luvun maalausten kanssa.

Tämä taiteilijatapaaminen tarjoaa uudenlaisen näkökulman modernin taiteen lähihistoriaan ja osoittaa kuinka elävänä modernin taiteen perintö jatkuu nykytaiteessa. Fredriksson ja Dahlgren käyttävät perusmuotoja, raitoja ja palloja, taiteensa työkaluina. Niiden lävitse katsottuna maailma näyttää kepeän ja elämänmyönteisen puolensa, jossa on tilaa ajatuksen leikille ja nautinnolle.

Porvoolainen Stig Fredriksson tai “Pallo-Stigu”, kuten häntä myös kutsuttiin, on yksi suomalaisen modernismin ja värimaalauksen keskeisiä edustajia. Hän tuli tunnetuksi ympyröihin perustuvasta kuvakielestään, jota hän käytti ja muunteli yli neljänkymmenen vuoden ajan. Fredriksson oli tiiviisti yhteydessä pohjoismaiseen taideyhteisöön, jossa hän edusti väreihin ja muotoihin perustuvaa leikillistä ja aistillista maalaustaidetta. Merellinen maisema tarjosi taiteilijalle ehtymättömän aiheen valon välkkyessä laineilla.

Fredrikssonin tuotantoon katsotaan usein muotojen kautta, vaikka muotojakin tärkeämpää hänen taiteessaan olivat värin ja valon leikki. Fredriksson toimi useissa yhteyksissä taiteilijoiden edustajana. Hän oli aktiivinen Pohjoismaisessa Taideliitossa ja työskenteli Pohjoismaisessa kulttuurikeskuksessa, Suomenlinnassa. Hän oli myös pidetty opettaja Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa.

Raitataiteilijana tunnettu Jacob Dahlgren on koulutukseltaan taidemaalari, mutta siveltimen sijaan hän maalaa arkipäiväisillä esineillä, kuten hiekkapaperilla, vaaoilla ja tikkatauluilla. Lisäksi yli tuhannen raitapaidan kokoelman omistava Dahlgren pitää itseään kävelevänä raitamaalauksena ja kutsuu usein yleisön osallistumaan tämän jo viisitoista vuotta kestäneet raitapaitamaalauksen tekemiseen. Yleisö voi valita hänen käyttämänsä paitakuosin ja tehdä näistä maalauksista kokonaisen elävän näyttelyn. Muita Dahlgrenin teoksia yleisö voi täydentää vaikkapa astumalla vaaoille ja heittämällä tikkaa.

Vuonna 2002 Dahlgren oli ehdolla Ars Fennica palkinnon saajaksi ja hän edusti Ruotsia vuoden 2007 Venetsian biennaalissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä New Yorkin MoMassa ja lukuisissa muissa taidemuseoissa ja gallerioissa ympäri maailmaa.

Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Camilla Granbacka. Sen on toteuttanut yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa Pro Artibus -säätiö.

Jacob Dahlgren: No Conflict, No Irony (I Love the Whole World), Kerava 14.11.2014

Hyppää upotetun sisällön yli: Esittelyvideo näyttelyn taiteesta

Voit tutustua Jacob Dahlgrenin Peinture abstrait -teokseen Dahlgrenin Instagram-tilillä tai verkkosivuilla.