Rokkarityyliä Keravan keskustassa 1979. Kuva Kari Heimonen, Ossi Pihlajan lahjoituskokoelma, Sinkka.

Keravan Kraffiti

SHERWOOD ROCKS

Keravan Kraffiti on kunnianosoitus nuoruudelle, musiikille, yhteisöllisyydelle ja Sherwoodin hengelle.

Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks, Sinkka 21.5-11.9.2022. Kuva Teddy & The Tigers, Burn It Up, 1978, Poko Rekordsin arkisto.

Taustalla on tallennushanke, jossa haastattelimme Keravalla 1970- ja 80-luvuilla nuoruuttaan eläneitä, keräsimme kuvia ja talletimme muistoja. Näyttely leikkaa musiikkipainotteisen siivun näiden keravalaisnuorten elämästä. Heidän tarinansa kertovat kaupungista, jossa tehtiin itse ja pidettiin oman kylän porukoista huolta.

Nimensä näyttely on saanut erään pikkukaupungin nuorista kertovasta elokuvasta American Graffiti eli Svengijengi ´62. Suomessa 1975 ensi-iltansa saanut elokuva synnytti valtavan fiftariboomin, jonka musiikkiskenen kirkkaimpana tähtenä loisti keravalainen Teddy & The Tigers. Nuoriso otti laajasti fiftarivaikutteet omakseen ja tyyli näkyi Keravan katukuvassa. Kaupungin lempinimi Sherwood nousi myös käyttöön 1970-luvulla, kun Keravan ruotsinkielinen nimi Kervo muuntui jenkkimeiningistä innostuneiden nuorten suussa Sherwoodiksi.

1970-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin asti Kerava oli musiikin ja nuorisokulttuurin ykkösmesta. Teddy & The Tigers boomin jälkeen Keravan Rehellisen Musiikin Yhdistys Kermu järjesti klubi-iltoja, keikkoja ja treenitiloja bändeille. Yhdistyksen sisältä nousi useita tunnettuja yhtyeitä ja musiikin huippuammattilaisia.

Näyttelyn ajallinen kaari ulottuu rokkarikulttuurin ja rauhanmarssien ajasta 1990-luvun laman jälkimaininkeihin, jolloin lähikuntien nuoriso kerääntyi Keravan keskustaan ajamaan korttelirallia tai Saviolle sisähuvipuiston suojiin bailaamaan.

Esillä on valokuvia, esineitä, musiikkia, taidetta ja videoita. Kävijät voivat fiilistellä entisajan nuoruutta ja siihen liittyviä mielikuvia sekä pohtia, miltä aikakausi näyttää nykypäivän näkökulmasta, vaiettuja aiheita unohtamatta.

Nuoruuden fiilistelyn lomassa pääsee myös vaikkapa pallotelemaan pingistä ja tanssimaan diskopallon välkkeessä. Ota mukaan muutama kolikko ja testaa miten flipperin peluu sujuu tai kokeile yläkerran retropajassa vuosikymmenten takaisia ajanviettotapoja rubikin kuution ratkomisesta paperinukkien askarteluun.

Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks, Sinkka 21.5-11.9.2022. Pingiksen peluuta näyttelyssä. Kuva: Jussi Eskola

Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks, Sinkka 21.5-11.9.2022. Kuva Pekka Elomaa

Keravan Kraffiti – Sherwood Rocks. Kuva Pekka Elomaa

Kuva Pekka Elomaa