Helmipaikka: Inari Krohnin ja Esa Riipan teoksia Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelmasta

Helmipaikan pienoisnäyttelyissä esitellään poimintoja Sinkan Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelmasta.

1.10.2019–8.3.2020 esillä oli mustavalkoisia tunnelmia Inari Krohnilta ja Esa Riipalta.

Keravan taidemuseolle vuonna 2017 lahjoitettuun kokonaisuuteen kuuluu lähes 1600 grafiikanlehteä, maalausta, piirrosta ja luonnosta viideltätoista suomalaisen taiteen klassikolta. Kokoelman taiteilijat ovat Göran Augustson, Juhana Blomstedt, Marjatta Hanhijoki, Hannu Hyrske, Raimo Kanerva, Pentti Kaskipuro, Inari Krohn, Juhani Linnovaara, Elina Luukanen, Lars-Gunnar Nordström, Onni Oja, Paul Osipow, Esa Riippa, Veikko Vionoja ja Rafael Wardi.

Yli neljäkymmentä vuotta Suomessa asunut Rolando Pieraccini on toiminut laadukkaiden taidekirjojen ja kirjallisuuden kustantajana. Hänen omistamansa Eurographica ja The Lauttasaari Press erikoistuivat klassikkoteosten numeroitujen ja signeerattujen painosten julkaisemiseen. Joukossa on kymmenkunta nobelistia sekä Jevgeni Jevtushenkon, Norman Mailerin ja Doris Lessingin kaltaisia klassikoita. Erityisen läheinen hänelle oli Graham Greene. Kahdeksankymmentäluvulla Pieraccinilla oli tapana vierailla hänen luonaan Antibesissa aina heinäkuun ensimmäisenä lauantaina.

Pieraccini on ollut myös merkittävä taidegrafiikan kustantaja. Hänellä oli tapana matkustaa taiteilijoiden kanssa Italiaan, missä alan parhaat taitajat vedostivat heidän teoksensa. Pieraccinin ansiosta suomalaisten taiteilijoiden teoksia on päätynyt Pietarin Eremitaasiin (Veikko Vionoja), Wienin Albertina Museoon ja Firenzen Uffizi Galleriaan (Raimo Kanerva, Rafael Wardi, Vionoja).

Pieraccinilla on keräilijän luonto. Grafiikan lisäksi hän on kerännyt muun muassa Sibeliuksen ja muiden suomalaisten kulttuurivaikuttajien kirjeitä, käsikirjoituksia ja valokuvia. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna hän lahjoiti Kansallismuseolle kaksi laajaa ja kansallisesti merkittävää kirje- ja asiakirjakokoelmaa. Kansallisgalleria sai häneltä 1900-luvun italialaisen grafiikan, piirustusten ja akvarellien kokoelman, joka on tiettävästi maailman laajin laatuaan Italian ulkopuolella.

Vuonna 2009 Rolando Pieraccinille myönnettiin Suomen Leijonan Komentajamerkki pitkäaikaisesta toiminnastaan suomalaisen kuvataiteen ja kulttuurin hyväksi.