Raw deal, We are Raw deal, 2017, spraymaali levylle sekä Loop, Bling Bling ja Wayne, 2017. Kuva Marco Prosch.

Rakkaudesta vapauteen

Acton | Egs | Eore Jr. | Jani Tolin | Masters | Mion | MadC | Loop | Osek | Parasite | Psyke | Round | Skie | Skin | Tazer | Trama

Sinkan valtaa Suomen ensimmäinen pelkästään graffititaiteeseen keskittyvä museonäyttely – ainakin tekijöiden mielestä graffiti on jäänyt katutaiteen tai muiden kuvataiteen muotojen varjoon.

Rakkaudesta vapauteen tarjoaa mahdollisuuden tutustua monipuoliseen graffitikattaukseen ja etsiä erilaisia näkökulmia siihen, mistä katukalligrafiassa on kyse. Mukana näyttelyssä on säihkyvä saksalaistähti MadC sekä suomalaisia graffitin kärkitekijöitä.

Katutaiteesta graffitit eroavat niin perinteen, asenteen kuin esteettisten päämääriensä osalta. Graffitin keskiössä ovat kirjaimet, yleensä tekijän tai tekijäryhmän nimi. Materiaalina käytetään usein tussia tai kokemusta sekä taitoa vaativaa spraymaalia. Philadelphiasta, New Yorkista ja Yhdysvaltojen muista suurkaupungeista maailmalle levinnyt kuvakirjoitus on kasvanut reviirin merkinnästä suuritöisiksi piisseiksi, mutta tekijät kutsuvat edelleen itseään writereiksi, kirjoittajiksi.

Raw deal, We are Raw deal, 2017, spraymaali levylle sekä Loop, Bling Bling ja Wayne, 2017. Kuva Marco Prosch.

Tyylillisesti näyttelyn teokset liikkuvat hip hop -kulttuurin myötä Suomeen rantautuneista ”vanhan koulukunnan” ja klassista New York -tyyliä edustavista teoksista kohti abstrakteiksi pinnoiksi kasvavia töitä, joissa kalligrafiasta jäljellä on enää liike. Nykygraffitista Sinkassa on esillä erilaisia vaihtoehtoja kirjainten tyylittelyyn. Tarjolla on mm. ”turkulaista wild styleä”, orgaanisia ja kolmiulotteisia muotoja, Helvetica-fontin graffitiversiointia, sarjakuvataiteen ja bommauksen fuusiota, fotorealismia ja tyylikollaaseja. Mukana kokonaisuudessa on myös sykkivä valokuvamatka ”Piphop-arkiston” helmien kautta suomalaisen graffitin historiaan.

Skie, SKIE, 2017, Parasite & Tazer, Dreamscape, 2017, spraymaali levylle, Acton, acton / helvetica p+1 – p+3. Kuva Marco Prosch.

Näyttely ei jää ainoastaan sisätiloihin, vaan levittäytyy jopa museon julkisivuun. Ympäri maailmaa näyttäviä ja lennokkaita seinämaalauksia toteuttanut valovoimainen MadC eli Claudia Walde maalaa Sinkan julkisivuun kaksi suurta abstraktia teosta, joiden valmistumista voi seurata Keravalla sään salliessa 24.7. 2017 alkaen, ja joiden väriloistoa voi ihailla vielä vuosia näyttelyn jälkeenkin. Taiteilijan kuulaista värikerroksista rakentuvat teokset ammentavat energiansa suoraan katujen maalauksista. Rytmi on kiihkeä, värit iskeviä tai akvarellimaisen läpikuultavia, kalligrafiset elementit kuin siveltimellä vedettyjä. Teosten maalatut pinnat ikään kuin räjähtävät kappaleiksi ja täyttävät ilman.

Miehisessä graffitin ja katutaiteen kentässä MadC on harvinainen poikkeus, kollegojensa ihailema mestari, joka hallitsee tekniikan ja tuntee materiaalinsa. Tyylillisesti hän asettuu graffitin pohjalta kasvavaan post graffiti -suuntauksen piiriin samaan tapaan kuin suomalaiset EGS, Trama ja Jani Tolin. Vaikka suurin osa MadC:n teoksista on nykyään tilaustöitä, hänen sydämensä sykkii katujen vapaalle taiteelle, jota hänkin edelleen tekee.

Kokonaisuuden on koonnut keravalainen graffititaiteilija ja Purkutaide-projekteistaan tunnettu Jouni ”Psyke” Väänänen.

MadC, Fragments 15072017 ja Fragments of a free soul, 2017, spraymaali kankaalle. Kuva Marco Prosch.

Sinkan yläkertaan sijoittuva post graffiti -osuus on esillä vuodenvaihteen ylitse. Alkuvuodesta 2018 näyttely jatkaa Oulun taidemuseoon. Näyttely on esillä Oulussa 27.1.-25.3.2018.

Claudia “MadC” Walde, Free at Last, 2017, maalaus Sinkan julkisivuun

Hyppää upotetun sisällön yli: Videossa maalataan teos Sinkan julkisivuun.

Luentosarja graffititaiteesta

  • 13.9.2017 klo 17–18 Jouni Väänänen: Purkurakennukset taiteen ja kulttuurin pelikenttänä: Kannattaako purkua odottavia rakennuksia aina pelkästään seisottaa tyhjillään? Luennolla pohditaan tätä ja käydään läpi erilaisia kotimaisia ja kansainvälisiä purkurakennuksissa toteutettuja projekteja sekä puhutaan ”mukautuvan uusiokäytön” käsitteestä.
  • 27.9.2017 klo 17–18 Jani Tolin: Graffitin historia 70-luvulta nykypäivään: Graffiti on merkittävin kuvataiteen suuntaus, joka ­maailmassa on nähty viimeisen sadan vuoden aikana.” Näillä sanoilla asiaa kommentoinut taiteilija Jani Tolin on yksi maamme graffitiskenessä pisimpään vaikuttaneista nimistä ja kertoo luennollaan kulttuurin synnystä, kasvukivuista ja nykytilasta.
  • 4.10.2017 klo 17–18 Anssi Arte: Forms of Rocking – graffitin vakiintuneet kirjaintyylit: Anssi Arten luento käsittelee New York -tyyppisen graffitin vakiintuneita kirjainmuotoja ja niiden suhdetta populaarikulttuurin ilmiöihin. Luennolla määritetään ja jäljitetään graffitin kirjainmuotojen tyylilliset konventiot, jotka ovat vakiintuneet globaalisti tunnustetuiksi ihanteiksi, sisältäen tyylien kehityksen New Yorkin varhaisista tageista 90-luvun puolivälin Skandinaaviseen antityyliin asti.

Luennot järjestetään yhteistyössä Nuorten opiston kanssa.