Emma Helle, Delfiini on vihainen, 2018. Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Saven karnevaali

Savi on yksi Keravan maaperän ominaislaatuisimmista materiaaleista. Sen ansiosta alueelle nousi aikoinaan useampikin tiilitehdas. Nyt tiilisen Klondyketalon suojissa työskentelee joukko Emma Helteen ja Mari Paikkarin kaltaisia taiteilijoita, joille savi ja siitä syntyvä keramiikka ovat luontevia ilmaisun välineitä. Heidän rinnallaan näyttelyssä nähdään mm. Jasmin Anoschkinin, Veera Kuljun ja Maisa Majakan kaltaisia keramiikan taitajia.

Nykytaiteilijoiden taitavissa käsissä savi muotoutuu mitä yllättävimpiin muotoihin ja sisältöihin, joiden kirjoa Saven karnevaali juhlistaa. Näyttelyssä karnevalistiset satuolennot kohtaavat ihmisyyden, nykyajan ilmiöt ja nuorten maailman, luonnon haurauden sekä mystiikan.

Emma Helle, Delfiini on vihainen, 2018, lasitettu keramiikka, poltettu savi, kultaus, 41 × 58 × 38 cm, Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.