Naisia, naamioita ja villiä luontoa 5.9.2020–10.1.2021

Kerttu Horila feat. Samuli Heimonen, Jenni Hiltunen, Eeva Peura, Elina Ruohonen

Syksyllä Sinkan valtaavat Kerttu Horilan (s. 1946) hauskat ja koskettavat keramiikkahahmot. Osittain retrospektiivisen näyttelyn teokset vievät katsojat eläinten maailmaan, naisten naamiohuveihin ja satuihin, joissa kaikki ei mene niin kuin kirjoitettu on. Horila tunnetaan erityisesti naisten ja teatteridiivojen kuvaajana. Jenni Hiltusen maalauksissa poseeraavat puolestaan selfie-aikakauden naiset.

Horilan uusimmissa teoksissa ihmiset ottavat särmikkään kotikissan, jäniksen tai susiäidin hahmon. Sinkassa nämä rempseät, itsetietoiset ja kapinalliset olennot saavat rinnalleen Samuli Heimosen sudet. Yhtenä Heimosen maalausten juonteena on Horilallekin tärkeä naamioitumisen teema. Elina Ruohosen maalauksissa ihmisen ja eläinten välinen valtasuhde kiepsautetaan kokonaan ympäri. Inhimillinen uppoaa syvälle muuhun elolliseen – ja elottomaan luontoon.

Näyttelyn yläkerrassa siirrytään vanhenevan naisen ja pieleen menneiden satujen maailmaan.  Siellä tarinaa hallitsevat ikääntyneet satuolennot, jotka saavat rinnalleen Eeva Peuran maalausten salaperäiset tarinat.

kuva: Kerttu Horila, Narttu, Emo ja Mirri, korkeus n. 100 cm