Sininen planeetta 3.2.-23.5.2021

KIMMO KAIVANTO
Lilli Haapala | Laura Könönen | Antti Laitinen | Maija Närhinen | Kim Somervuori

Sininen planeetta -näyttelyn keskiössä ovat Kimmo Kaivannon (1932–2012) teokset ja niiden ekologiset äänenpainot. Kaivanto oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, jonka teoksissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Tällä ilmastonmuutoksen aikakaudella Kaivannon maalaukset tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Ekologisten teemojen lisäksi haluamme esitellä uusille katsojasukupolville myös sen vaikuttavan visuaalisuuden, josta taiteilija tunnetaan ja jonka vuoksi hänen teoksiaan rakastetaan.

Kaivannon rinnalla näemme viiden nykytaiteilijan taideteoksia, joissa oman aikamme teemat ja utopiat nousevat etualalle. Kaivannon tavoin Antti Laitinen on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa ja löytänyt itselleen saaren – olkoonkin, että on joutunut rakentamaan sen itse. Vesi on tärkeässä roolissa myös Lilli Haapalan installaatiossa ja Maija Närhisen paperikollaasissa, jossa maailman Atlakseen painetut joet yhtyvät yhdeksi virraksi.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu ”Kaivannon sininen”. Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa. Materiaaliromantikkona tunnettu Kim Somervuori kumartaa Kaivannon suuntaan, mutta hänen oma bluesinsa soi urbaanein sävelin. Laura Könösen materiaalina on aineista ikiaikaisin: kivi. Könösen veistosten siniseksi maalattu pinta vie ajatukset kuitenkin taivaankanteen ja sen taa.

Sininen planeetta on meidän planeettamme. Se on Maa. Vesistöjen planeetta, elämän − ja toivon planeetta. Ekologinen kriisi voi johtaa myös mielikuvituksen kriisin, jos myönteisten tulevaisuudenkuvien puute alkaa rajoittaa tapaamme ajatella. Taiteella onkin tärkeä rooli myös toivon ja uusien näkökulmien herättelijänä. Mahdottomasta on ennenkin tullut mahdollista.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa.

Kuva: Laura Könönen, Bite, 2019, maalattu dioriitti

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt