Sininen planeetta 3.2.–26.9.2021

KIMMO KAIVANTO | Lilli Haapala | Laura Könönen | Antti Laitinen | Maija Närhinen | Kim Somervuori

Sininen planeetta -näyttelyn keskiössä ovat Kimmo Kaivannon (1932–2012) teokset ja niiden ekologiset äänenpainot. Kaivanto oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, jonka teoksissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Tällä ilmastonmuutoksen aikakaudella Kaivannon maalaukset tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Ekologisten teemojen lisäksi haluamme esitellä uusille katsojasukupolville myös sen vaikuttavan visuaalisuuden, josta taiteilija tunnetaan ja jonka vuoksi hänen teoksiaan rakastetaan.

Taiteella on tärkeä rooli uusien näkökulmien herättelijänä. Lähiluonnon tavoin näyttelyt ovat kuitenkin myös toivon, rentoutumisen ja rauhoittumisen paikkoja. Kaivannon rinnalle nostettujen nykytaiteilijoiden videoissa ja tilateoksissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Kaivannon tavoin Antti Laitinen on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa ja löytänyt itselleen saaren – olkoonkin, että on joutunut rakentamaan sen itse. Vesi on tärkeässä roolissa myös Lilli Haapalan installaatiossa ja Maija Närhisen paperikollaasissa, jossa maailman Atlakseen painetut joet yhtyvät yhdeksi virraksi.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu ”Kaivannon sininen”. Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa. Materiaaliromantikkona tunnettu Kim Somervuori kumartaa Kaivannon suuntaan, mutta hänen oma bluesinsa soi urbaanein sävelin. Laura Könösen materiaalina on aineista ikiaikaisin: kivi. Könösen veistosten siniseksi maalattu pinta vie ajatukset kuitenkin taivaankanteen ja sen taa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa.

Näyttelyjulkaisu:
Sininen planeetta -näyttelyjulkaisun saavutettava pdf (4MB)

Näyttelyn 1. video-opastus, jolla esitellään Kimmo Kaivannon teoksia:
Sininen planeetta -näyttelyn 1. video-opastus Vimeossa

Näyttelyn 2. video-opastus, jolla tutustutaan näyttelyn nykytaiteilijoiden, eli Lilli Haapalan, Laura Könösen, Antti Laitisen, Maija Närhisen ja Kim Somervuoren teoksiin: Sininen planeetta -näyttelyn 2. video-opastus Vimeossa

Näyttelyn taiteilija Lilli Haapala kertoo Taiteeni tarina -videolla teoksestaan Tutkimusmatkoja (paikkoihin joita ei ole):
Lilli Haapalan Taiteeni tarina -video Vimeossa

(Näyttely 3.2.–26.9.2021, museo suljettu 3.2.–5.5.2021)

Kuva: Laura Könönen, Bite, 2019, maalattu dioriitti

 

  • Näyttelyt nyt

  • Tulevat näyttelyt